Mosul, Irak, teroristi, crkva Čudotvorne Gospe, razorili

U središtu Mosula, u Iraku, eksplozivom je razorena latinska crkva Čudotvorne Gospe koju povijesno vode oci dominikanci. Kako javlja agencija Fides, do eksplozije je došlo u nedjelju, 24. travnja, a, prema izjavama službenih izvora Kaldejskoga patrijarhata, može se pretpostaviti da su to učinili borci samozvane Islamske države (ISIL-Daesh), koji nadziru taj grad od 9. lipnja 2014. godine. Prema riječima lokalnih izvora, čini se da su džihadisti ISIL-a najprije evakuirali područje oko crkve i iz nje pokrali sve što se moglo, a onda upalili eksplozivni naboj.

Kaldejski patrijarhat je u svojemu priopćenju izrazio žalost zbog još jednoga takvog djela u kojemu je uništeno bogoštovno mjesto, te potaknuo i iračke političare da žurno rade kako bi poduprli istinsko nacionalno pomirenje koje će spriječiti širenje terorizma. Ta je latinska crkva nedvojbeno obilježavala izgled povijesnoga središta Mosula, ponajviše zahvaljujući svojemu karakterističnom zvoniku sa satom, koji je iračkim kršćanima darovala carica Eugenija, supruga Napoleona Trećega. Doista, crkvu su ljudi nazivali i „crkva sa satom“.

Zvonjava tog sata obilježila je našu mladost kada je Mosul bio grad u kojemu su svi zajedno mirno živjeli – kazala je za agenciju Fides sestra Luigina Sako, poglavarica rimske kuće kaldejskih redovnica Marijinih kćeri. Sjećam se da smo kao studenti, kada smo imali neki važan ispit, svi, i kršćani i muslimani, nosili papiriće s našim molitvama za pomoć u Lurdsku spilju koja je uz tu crkvu, koju su i naši muslimanski prijatelji poznavali i častili kao ‘crkvu čudotvorne Gospe’ – kazala je redovnica.

Radio Vatikan | Bitno.net