Najmanje je 26 osoba ubijeno, a na desetke ih je ozlijeđeno u napadu na baptističku crkvu u teksaškom Sutherland Springsu.

Prema pisanju CNN-a, najmlađa žrtva pucnjave ima 5, a najstarija 72 godine. Među ubijenima je i 14-godišnja kći pastora te crkve.

Policija je objavila kako je napadač 26-godišnji bijelac Devin Patrick Kelley koji je služio u zračnim snagama američke vojske. Kelley je 2012. osuđen na godinu dana pritvora zbog napada na svoju suprugu i njihovo dijete. Dvije godine kasnije dobio je nečasni otpust iz vojske zbog “lošeg ponašanja”.

Motiv napada nije poznat, kao ni razlog zašto je Kelley odlučio napasti malu baptističku zajednicu pedesetak kilometara udaljenu od svog rodnog New Braunfelsa.

Sutherland Springs malo je naselje u blizini grada San Antonia, opisano kao mjesto u kojem “svatko poznaje svakoga”.

Napad se dogodio u nedjelju oko 11:20 ujutro po lokalnom vremenu kada je Kelley, obučen u crnu odjeću, neprobojni prsluk te naoružan automatskom puškom započeo svoj krvavi pohod.

Napadač je parkirao auto i prije ulaska u crkvu pucao po zidu. Nakon što je ušao u crkvu otvorio je vatru po kongregaciji, ubivši i ozlijedivši na desetke ljudi. Uskoro je na njegovu pucnjavu odgovorio lokalni Teksašanin koji je također bio naoružan, navodno pogodivši napadača koji je krvareći napustio prostor.

Nekolicina naoružanih lokalaca pratila je potom Kelleya po susjednom okrugu. Napadač je uskoro pronađen mrtav u svom autu. Nije poznato je li izvršio samoubojstvo ili je njegovu smrt prouzrokovala rana zadobivena u crkvi.

Policija je navodno u njegovu autu pronašla veću količinu oružja.

Ovo je najveći masakr u povijesti Teksasa, a njegov motiv još uvijek nije poznat.

Tino Krvavica | Bitno.net