Talijanski svećenik ekskomuniciran je nakon što je u propovijedi na staru godinu papu Franju nazvao “uzurpatorom”.

Biskupija Livorno objavila je u utorak dekret o ekskomunikaciji oca Ramona Guidettija, u kojem stoji kako je župnik župe sv. Ranierija u mjestu Guasticce, “učinio javnu gestu raskolništva, odbivši podložnost vrhovnom svećeniku i zajedništvo s članovima Crkve koji su mu podložni”.

“Mons. Simone Giusti, biskup Livorna, izdao je danas dekret kojim, prema kanonu 1364 § 1 Zakonika kanonskog prava, proglašava da je don Ramon Guidetti ipso facto upao u izopćenje unaprijed izrečeno”, stoji u dokumentu koji potpisuje kancelar biskupije don Matteo Giavazzi.

Svećeniku je također izrečena suspenzija te mu je oduzeta služba župnika.

“Svećenici i vjernici upozoreni su da s njim ne sudjeluju u ikakvom obliku liturgijskog ili drugog slavlja jer bi samim činom potpali pod iznimno ozbiljnu kaznu izopćenja”, zaključuje se u dokumentu.

Kako navodi talijanska novinska agencija ANSA, don Guidetti je 31. prosinca, na godišnjicu smrti Benedikta XVI., poručio da Franjo “nije pravi papa”, već “uzurpator”.

ANSA također navodi kako je nakon izrečene kazne, svećenik poručio da je “znak časti biti izbačen iz ove Crkve, koja je tiranija”.