Biskupija Livorno na zapadu Italije tijekom Godine obitelji “Amoris laetitia” omogućila je parovima koji žive nevjenčano ili su sklopili brak samo pred matičarem da sklope sakrament ženidbe u jednostavnosti svog doma uz prisustvo jednog svjedoka, prenosi Avvenire.

“Proslava sakramenta ženidbe ne košta ništa. Ako par to želi, može ostaviti doprinos za siromašne, ali to ne ide svećeniku. Zato sam svećenicima u Livornu dao pravo da održavaju vjenčanja kod kuće, kako bi se osiguralo da lokacija nije razlog za odustajanje od vjerske ceremonije”, objasnio je svoju odluku biskup Livorna, mons. Simone Giusti, dodavši kako je danas nužno “pružiti znakove dobrodošlice mnogima koji kao kršćani imaju poteškoće sklopiti brak u crkvi”.

Biskupijski vikar don Alberto Vanzi objasnio je kako ovo dopuštenje ne znači “povratak sklapanju ženidbe u tajnosti”, budući da su bogoštovna mjesta još uvijek poželjnija mjesta za ženidbu, ali da ova mogućnost “pomaže nekim parovima da nadiđu poteškoću slavljenja ‘određenog oblika’ ženidbe koji nameću kulturološki i društveni modeli”.

Naravno, i za ženidbe sklopljene u domovima vrijedi pravilo da moraju biti ispunjeni kanonski propisi te da supružnici moraju proći pripremu za sakrament.

U objašnjenju svoje odluke biskup Giusti se prisjetio događaja kada je papa Franjo tijekom leta iz Santiaga u Iquique u Čileu vjenčao stjuardesu i stjuarda koji su bili u civilnom braku. Kada ih je Sveti Otac pitao zašto se nisu vjenčali u crkvi kazali su da se crkva u kojoj su se planirali vjenčati urušila tijekom potresa te su nastavili živjeti crkveno nevjenčani.

“Bit sakramenta ženidbe je u čvrstoj želji za ujedinjenjem na kršćanski način kako bi se primila Božja milost i mogla izgraditi prekrasna kršćanska obitelj. To ne znači oduzimanje važnosti i ljepote ceremonijama u kojima mnogi mladi sudjeluju, ali Crkva mora izaći u susret onima koji to ne mogu učiniti i ukloniti što je više moguće ‘prepreka’ za sklapanje sakramenta”, kazao je Giusti.