Katolička je zajednica u Tadžikistanu doduše malena, ali svoju vjeru živi na intenzivan i postojan način…

U ovom trenutku župa sv. Josipa u Dušanbeu broji između 100 i 120 vjernika, a daljnjih dvadesetak nalazi se u katoličkoj zajednici u gradu Kurgan Tjubeu koji je udaljen oko 100 kilometara od glavnoga grada – kazao je otac Pedro Ramiro López, argentinski svećenik Instituta utjelovljene Riječi, koji je od 2013. godine odgovoran za misiju sui iuris, no već od 2004. godine živi u središnjoj Aziji.

Misija u Tadžikistanu osnovana je prije 21 godinu. Ovdje sam 18 godina i mogu reći da je vrlo zadovoljavajuće živjeti i raditi ovdje: lijepo je vidjeti da možemo učiniti nešto konkretno kako bismo širili Riječ Božju u ovoj zemlji i pritom istodobno pomagati najpotrebitije ljude putem projekata koje promiče Caritas – kazao je otac Ramiro López koji je nedjelju opisao kao vrhunac života katoličke zajednice.

Napomenuo je kako tri argentinska svećenika naizmjence idu u Kurgan Tjube kako bi tamo slavili svetu misu. U Dušanbeu pak nakon euharistijskog slavlja ručamo s djecom koja idu na katolički vjeronauk – rekao je katolički svećenik i nastavio – Djeca i mladi nakon toga ostaju do 19 sati kako bi sudjelovali u igrama i drugim aktivnostima. Međutim, i tijekom tjedna crkva u glavnom gradu otvorena je za mlade koji žele posjetiti oratorij i naravno za one koji sudjeluju na misi.

Obje zajednice za vrijeme velikih crkvenih blagdana slave zajedno. U Dušanbeu smo zajedno slavili Uskrs i sveukupno je bilo oko 150 vjernika – kazao je otac Ramiro López i nastavio – Čitanja iz Starog zavjeta su bila na različitim jezicima kako bismo dočarali univerzalnost Crkve. Naime, zajednica u Dušanbeu međunarodna je zajednica: mnogi stranci rade u zemlji. Riječ je uglavnom o Talijanima, Francuzima i Rusima kao i o suradnicima različitih diplomatskih predstavništava iz cijeloga svijeta. Katolički je misionar napomenuo da iz tog razloga u subotu popodne također slave misu na engleskom.

Otac Ramiro López zatim je objasnio da se ove godine katolička zajednica u toj zemlji na poseban način priprema za dva važna trenutka: 6. svibnja slave svetu misu u čast Majke Božje iz Lujána, zaštitnice misije u Tadžikistanu, dok 15. srpnja u crkvi sv. Josipa mladić iz Dušanbea koji će 30. lipnja u Italiji biti zaređen za svećenika, slavit će svoju mladu misu. On će tako postati drugi svećenik iz te zemlje od osnutka misije.

Godine 2017. Katolička je Crkva u toj zemlji proslavila dvadesetu godišnjicu ponovnog rađanja nakon sovjetskog razdoblja. Naime, sveti papa Ivan Pavao II. osnovao je 1997. godine misiju sui iuris u Tadžikistanu. U ovom se trenutku o katolicima u toj srednjoazijskoj zemlji brinu tri argentinska svećenika iz Instituta utjelovljene Riječi kojima pomažu četiri misionarke ljubavi i tri sestre iz Instituta služavki Gospodinovih i Gospe iz Mataràa.

Vatican News | Bitno.net