Indijski Sveučilišni odbor za stipendije izdao je direktivu tražeći od sveučilišta i fakulteta da za UN-ov Svjetski dan joge provedu “Opći joga protokol” koji je izdala Indijska vlada, točnije Ministarstvo za ayurvedu, jogu i naturopatiju, unani, siddhu i homeopatiju (AYUSH), javlja AsiaNews.

Tajnik Sveučilišnog odbora, Jaspal S. Sandhu, poslao je prošlog tjedna pismo svim sveučilištima pozvavši ih da sastave “plan djelovanja” kojim će “osigurati široku participaciju studenata i profesora”. “Opći joga protokol”, koji predstavlja predložak za proslavu tog dana, preporučuje čantanje riječi “Om” tri puta nakon čega slijedi ponavljanje mantre mira “Om Shantih”. Priručnik je izdan prošle godine radi obilježavanja prvog Svjetskog dana joge.

Mantre i meditacije navedene u protokolu, kao i cijeli koncept proslave uz jogu, neprihvatljiv je za kršćane, ali i osobe drugih religija.

Mnogi indijski aktivisti i intelektualci ustali su protiv ove odredbe navodeći kako se ona kosi s individualnim pravima svakog indijskog državljanina jer krši prava manjina, vjerska prava i pokazuje neosjetljivost prema muslimanima i kršćanima.

“Ovakva službena slavlja su neopravdana”, smatra Ram Puniyani, predsjednik Centra za proučavanje društva i sekularnosti u Mumbaiju. Puniyani smatra kako “ljudi moraju biti slobodni odlučiti žele li ili ne sudjelovati u proslavi”: “Joga uključuje različite aspekte. Jedan od njih je pjevanje šloka i Oma, a neki dijelovi su također dijelovi hinduističkih molitvi…”, nadodao je Puniyani.

S njim se slaže i profesor Akhtarul Wasey, povjerenik za jezične manjine: “Ovo je nesretno rješenje. Nema ničeg lošeg u jogi, ali tjerati ljude da čantaju šloke i Ome nije ispravno niti dobro. Kako netko može natjerati kršćanina, sikha ili muslimana na čantanje? Čantanje meditacija trebalo bi se ostaviti pojedincima na odabir.

Aktivisti i stručnjaci zaključuju kako bi bilo bolje da se vlada pozabavila poboljšanjem studentske prehrane i sportskih dvorana u kojima studenti treniraju nego da nameće prakticiranje, za neke osobe, neželjenih praksi.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net