Biskupi ‘Koordinacije Sveta zemlja’ kao i svake godine od 15. do 19. siječnja borave u Svetoj zemlji. Trinaest biskupa iz Biskupskih konferencija Sjedinjenih država, Kanade i Južne Afrike, s Vijećem europskih biskupskih konferencija i biskupima Europske zajednice u Jaffi će sudjelovati na Misi naroda, potom će posjetiti pastoralni centar za selioce u Tel Avivu, a iz Betlehema će posjećivati Hebron, Istočni Jeruzalem i kršćansku zajednicu u Gazi. Talijansku biskupsku konferenciju ponovo zastupa nadbiskup biskupije Arezzo-Cortona-Sansepolcro, msgr. Riccardo Fontana, koji u razgovoru za Radio Vatikan nije skrivao svoje zadovoljstvo što je ponovo u Svetoj zemlji.

Najviše se veselim susretu s braćom biskupima iz cijele Europe, jer naše zajedništvo pridonosi boljem shvaćanju kako možemo pomoći kršćanima koji žive u Svetoj zemlji. Jedna vrsta pomoći je ponovno organiziranje hodočašća, jer kršćani žive od pomoći koja dolazi izvana. Oni traže posao a ne milostinju. Dakle, razmišljamo o tomu kako obnoviti hodočašća, ali vijesti o sigurnosti zaustavljaju brojna putovanja – kazao je nadbiskup Fontana.

Na upit o stanju kršćana u Svetoj zemlji, rekao je da su kršćani manjina koja svaki dan biva sve manja. Kršćani svih obreda, ne samo latinskoga, napuštaju Svetu zemlju jer imaju vrlo velikih problema, zato mnogi iseljavaju tražeći drugdje bolju budućnost – rekao je nadbiskup.

Osvrnuvši se na godišnji posjet biskupa, rekao je da ‘Koordinacija Sveta zemlja’ nema moć odlučivanja. Mi idemo u Svetu zemlju da učvrstimo stvarnost, te da o njoj izvijestimo svoje biskupske konferencije. Rekao bih da je posjet u savršenom suglasju s duhom pape Franje koji traži da budemo uz trpeće – kazao je nadbiskup Fontana.

Na primjedbu da posjet svraća pozornost na izraelsko-palestinske odnose, rekao je kako će se članovi “Koordinacije Sveta zemlja” tijekom posjeta susresti s vlastima jedne i druge strane, svima noseći kršćansku poruku suradnje i uzajamne potpore. Razvidno je da ima stanja koja se mogu poboljšati – primijetio je nadbiskup.

Na upit kako tumačiti Papin susret s Abu Mazenom, nakon koje će Palestinski predsjednik otvoriti veleposlanstvo pri Svetoj Stoici, rekao je da je to još jedan korak na putu Papinih prethodnika, koji su željeli uspostaviti dodir sa svima potvrđujući dostojanstvo palestinskoga naroda, koji ima svoj kulturni i društveni identitet. Treba priznati prava Palestincima i Izraelcima. Uvjeren sam da je važno poštovati Božji Izrael – primijetio je nadbiskup dodajući:

Izraelska se vlada ne poistovjećuje sa židovskom religijom. Treba sve podsjećati na opća načela, jer ni u Palestini ne postoji samo jedan identitet, sa svima treba pregovarati. Ako se ne ustanovi državno predstavništvo, onda se ne će postići nikakvo rješenje. Papa je u govoru diplomatskom zboru potaknuo strane da rješenje ‘dvije države’ ne ostane samo san. Naša nazočnost u „vrućim područjima“ želi reći: Prestanimo činiti zlo jedni drugima – zaključio je nadbiskup Fontana.

Radio Vatikan | Bitno.net