Nadbiskup Leo Boccardi u razgovoru za našu radijsku postaju opisao je stanje u Iranu nakon ubojstva generala Solemainija u zračnom napadu SAD-a, obilježeno napetošću i prosvjedima.

Eskalacija spora između Washingtona i Teherana, nakon smrti jedne od ključnih osoba iranskog establišmenta, generala Qassema Soleimanija, koji je poginuo u američkom zračnom napadu, potaknula je zabrinutost Svete Stolice, s papom Franjom koji prati razvoj situacije i moli za mir. Apostolski nuncij u Iranu, nadbiskup Leo Boccardi, u telefonskom je razgovoru za našu radijsku postaju rekao da je Papa obaviješten o onome što se ovih dana događa u cijeloj toj regiji.

Nuncij je, među ostalim, primijetio kako aktualno stanje u zemlji uzrokuje zabrinutost i pokazuje koliko je teško graditi mir i vjerovati u njega. Dobra politika je u službi mira i čitava međunarodna zajednica mora se staviti u službu mira, ne samo u regiji, već i u cijelom svijetu – istaknuo je nadbiskup te, napomenuvši da u Iranu vlada velika napetost, kazao da je nakon vijesti o smrti generala Soleimanija i početne nevjerice došlo do prosvjeda u kojima je zabilježeno nasilje.

Nuncij Boccardi istaknuo je također da je važno smanjiti napetost, pozvati sve na pregovore i vjerovati u dijalog, svjesni, kao što nas je povijest oduvijek učila, da rat i oružje nisu rješenje problema s kojima se suočava današnji svijet. Moramo vjerovati u pregovore. Moramo vjerovati u dijalog. Moramo se odreći sukoba i „naoružati“ se drugim „oružjem“, odnosno pravednošću i dobrom voljom – rekao je nuncij.

Na upit što je potrebno učiniti kako bismo se poslužili „oružjem“ pravednosti i dobre volje, nuncij je kazao da se valja zauzeti i usmjeravati pažnju međunarodne zajednice na stanje na Bliskom Istoku. To je situacija koja se mora razriješiti i svi moraju biti pozvani na izravnu odgovornost. „Pacta sunt servenda“, odnosno „ugovori se moraju poštovati“, važno je pravilo diplomacije, a pravila zakona moraju svi poštovati – rekao je na kraju nuncij Boccardi.

Vatican News | Bitno.net