Sedam mitropolita Grčke pravoslavne crkve i još tri druge osobe hospitalizirani su nakon što ih je 37-godišnjak razriješen svećeničke službe zalio kiselinom.

Trojica ozlijeđenih mitropolita zadržani su na bolničkom liječenju dok su ostala četvorica puštena nakon ukazane prve pomoći.

Incident se dogodio u Ateni tijekom saslušanja 37-godišnjaka zbog optužbi za posjedovanje droge. Kako prenosi Jutarnji.hr, neimenovani je bivši svećenik 2018. uhićen s kokainom te osuđen u civilnome sudskom procesu.

Napadnuti mitropoliti sudili su atentatoru kao drugostupanjski crkveni sud, a nakon što je njegova žalba na razrješenje iz svećeničke službe odbijena kiselinom je zalio suce i još tri prisutne osobe, uključujući svojeg odvjetnika.

O događaju se oglasila i grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou koja je na svojem Twitter profilu napisala da izražava “svoje zgražanje nad ovim događajem bez presedana”.

Ozlijeđene mitropolite posjetio je i ministar zdravstva Vassilis Kikilias zajedno s primasom Grčke pravoslavne Crkve Ieronymosom II.

Ieronymos je kazao kako je “duboko rastužen” napadom, ali i otkrio da ozlijede koje su zadobili mitropoliti nisu opasne po život.

Napadač je prije daljnjih postupaka protiv njega podvrgnut psihijatrijskoj procjeni, a njegov odvjetnik je kazao kako je riječ o osobi koja zbog svog psihičkog stanja “uzima teške lijekove”.

“Nije u potpunosti razumio posljedice svojeg čina… nego je reagirao na ono što mu se činilo kao nepravda”, kazao je odvjetnik.