U vremenima u kojima želimo da nam je sve na dohvat ruke, odlazak na misu u mjesto udaljeno par desetaka kilometara od našeg doma vjerojatno bi nam se pričinilo kao žrtva, no za velečasnog Scotta Garretta, člana Misije svetoga Pavla, to bi bila prava sitnica, budući da na svako misno slavlje mora putovati avionom.

Vlč. Garrett skrbi za vjernike u 30 različitih sela koja su raštrkana po otocima jugozapadnog dijela Aljaske na području od 85 000 četvornih kilometara, što je otprilike jednako površini Hrvatske (uključujući more).

Iako je njegova misijska zadaća povremeno prilično opasna, o čemu svjedoči činjenica da je jedan od njegovih prethodnika 2002. poginuo putujući na misu na Cvjetnicu 2002., vlč. Garrett uživa u svojem poslu.

“Smatram velikom čašću donositi Krista katolicima koji su geografski izolirani od veće Katoličke Crkve. Ove malene zajednice očajnički trebaju pomoć pri izgradnji vjerskog i obiteljskog života”, napisao je Garrett za nadbiskupijske novine.

“Iako većina tih udaljenih sela imaju manje od 50 stanovnika, kao svećenik osjećam iznimno zadovoljstvo u ujedinjavanju ljudi, obraćivanju nekatolika i podjeljivanju sakramenata”, dodao je.

Dakako, zbog vremenske ograničenosti neke župe stigne posjetiti na tjednoj bazi, dok druge posjećuje jednom ili dva puta godišnje, osim ako ne bude neke izvanredne situacije poput sprovoda, ili podjele sakramenata.

Istaknuo je i kako leti minimalno tri puta tjedno, dok se u ostale dane bavi administrativnim poslom i održavanjem crkvenog groblja. “Kao svećenik pilot, imam tu slobodu da mogu sam sastavljati svoj raspored i avanturu i izazov letenja u ta udaljena sela”, kaže ovaj aljaskanski svećenik.

Posjet svećenika, kako kaže, vjernici u tim udaljenim mjestima dočekuju s oduševljenjem, a i misionarski plodovi su vidljivi. Kaže kako se tijekom njegova prvog posjeta selu Clarks Point troje ljudi pojavilo na misi od 35 koji tamo žive. “Zarekli smo se da ćemo unutar godine dana ‘ispuniti mjesto’. Bog je dobar. Do Uskrsa iduće godine gotovo cijelo selo je sudjelovalo na misi”, napisao je Garrett te pozvao sve vjernike da mole za njegov misionarski rad.

Ivo Džeba | Bitno.net