Teksaški svećenik suočen s optužbama za seksualno zlostavljanje je nestao, objavili su iz biskupije Dallas.

Policija sumnja kako je optuženi pobjegao u Filipine, odakle vuče porijeklo.

Vijest o optužbama i nestanku oca Edmunda Paredesa župljanima svete Cecilije u mjestu Oak Cliff, gdje je svećenik bio na službi 27 godina, priopćio je prošlog vikenda biskup Dallasa Edward Burns.

Osim za seksualno zlostavljanje, otac Paredes već je bio pod istragom zbog optužbi da je ukrao novac iz župne blagajne, oštetivši Crkvu za iznos između 60 i 80 tisuća dolara. Paredes je priznao krivnju, a biskupijske vlasti suspendirale su ga iz službe u lipnju 2017.

No, u veljači ove godine, biskupija Dallas primila je informacije kako je spomenuti svećenik zlostavljao tri dječaka u tinejdžerskim godinama.

Radi se o slučajevima starim između 10 i 20 godina.

Biskupija je odmah obavijestila policiju o slučaju te je pokrenuta istraga. Optužbe su proglašene vjerodostojnima.

Unatoč tome, župljani svete Cecilija čak šest mjeseci nisu bili obaviješteni o optužbama protiv njihova dugogodišnjeg župnika.

U priopćenju, istaknuto je da Crkva nije mogla ranije izaći u javnost s optužbama kako “ne bi ometala istragu pravosudnih tijela”.

Također, kako prenosi Catholic News Agency, “biskup Burns bio je spreman izdati obavijest o optužbama još u ožujku, no postojala je zabrinutost zbog žrtava koje su tražile da se poštuje njihova anonimnost u zajednici”.

Potaknut, pak, objavom šokantnog izvještaja o zlostavljanju u šest američkih biskupija, koji uključuje više od 300 svećenika i najmanje tisuću žrtava, biskup Burns odlučio je iznijeti informacije u javnost.

“Stoga što (Paredes) od lipnja 2017. nije boravio u Svetoj Ceciliji, a niti u jednoj drugoj župi, biskup Burns pokušao je biti osjetljiv prema zahtjevima žrtava. Nakon objave izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Pennsylvaniji, biskup je smatrao kako mora informirati zajednicu o optužbama protiv suspendiranog svećenika”, stoji u priopćenju.

Iz biskupije su također poručili kako u trenutku istrage za krađu novaca iz župne blagajne nisu bili upoznati s drugim optužbama.

Crkva je također angažirala dva privatna istražitelja da uđu u trag ocu Paredesu, a surađuje i s filipinskim vlastima.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net