I dok u nekim protestantskim, ali i katoličkim crkvama istočnog obreda nije toliko neuobičajeno da roditelj (otac) koji je ujedno i svećenik (ili pastor) krsti svoje dijete, Hezuk Shroff jedan je od rijetkih svećenika koji će imati privilegiju krstiti vlastitog roditelja tj. svoju majku.

Kako piše američki Crux, Shroff koji je kao pripadnik etničko-vjerske skupine Parsi rođen u Indiji, trebao bi svoju majku krstiti ovog Uskrsa.

Parsi (što u doslovnom prijevodu znači Perzijanci) podrijetlo vuku s prostora današnjeg Irana, a pripadnici su zoroastrizma, dualističke religije koja je prije dolaska islama bila službena religija tadašnje Perzije.

Otac Shroff je zajedno sa svojom obitelji iz Indije emigrirao u Kanadu gdje su se priključili maloj zoroastrijskoj zajednici.

“Moji roditelji su bili Parsi te sam odrastao slijedeći učenja zoroastrijske religije”, poručio je Hezuk čije ime u prijevodu znači “svjetlo svemira”.

S kršćanstvom se upoznao tek na fakultetu gdje je dijelio sobu s pentekostalcem koji ga je “uveo u lokalnu evangeličku crkvu te približio evanđelju, kršćanskoj poruci te osobi Isusa Krista”.

Kako svjedoči, uskoro su mu u ruke došle neke knjige o katoličanstvu te je jedne subote poslijepodne, 1994. godine, s prijateljem otišao na misu u baziliku sv. Patrika u Montrealu.

“Liturgija me fascinirala. U sebi sam prepoznao da se radi o svetom trenutku. Zaljubio sam se u ljepotu i istinu katoličke vjere dok sam slušao o Božjem milosrđu, Euharistiji te pobožnosti vjernih Blaženoj Djevici Mariji i svecima… U sebi sam mislio: ovo je mjesto gdje trebam biti”, govori otac Shroff.

Kad je voditeljima evangeličke crkve poručio da “prelazi u drugu crkvu”, oni su mu rekli da nemaju problema s tim dok god se radi o “crkvi utemeljenoj na Bibliji”. Kako je izjavio za Crux, Hezuk Shroff im je odgovorio: “O, naravno. Dapače, radi se o Crkvi koja nam je dala Bibliju.”

U travnju 1995. napokon je primljen u Katoličku Crkvu tijekom obreda na Uskrsno bdjenje, u istoj bazilici gdje je godinu ranije prvi put prisustvovao liturgiji.

Ubrzo nakon krštenja osjetio je u sebi svećenički poziv te je iduće tri godine proveo s benediktincima. Nakon još nekoliko godina koje je proboravio u drugoj zajednici te u misijskoj službi na Filipinima shvatio je da ga Bog poziva u dijecezanske svećenike.

“Mladi ljudi su mi poručili kako župnik nema vremena za njih jer je previše zaposlen vođenjem župe. Pomislio sam u sebi: ‘Kako tužno, na kraju, nije li primarna dužnost svećenika skrb za duše koje su mu povjerene?’ Svaki dan mi je sve jasnije bilo da Bog želi od mene da postane župnik, da povratim osjećaj za molitvu i kontemplaciju u župe.”

Shroff je napokon zaređen za svećenika 2011. u katedrali Notre-Dame, u glavnom kanadskom gradu Ottawi, na blagdan Gospe Fatimske.

Kako svjedoči, obitelj se nije bunila protiv njegova duhovnog puta i svećeništva, dapače, obredu ređenja prisustvovali su svi članovi uže obitelji.

To je bio poseban trenutak za njegovu majku koja je kao dijete išla u katoličku školu te je prema vlastitom priznanju oduvijek htjela postati katolkinjom, ali su joj okolnosti i vanjski pritisci to priječili.

Ipak, nakon nekoliko desetljeća, njegova majka napokon će ući u Katoličku Crkvu i to na Uskrs, 16. travnja. Svećenik koji će ju krstiti bit će upravo njezin sin, Hezuk Shroff.

“Ona će biti krštena točno 22 godine nakon mog krštenja. Moja majka fizički me rodila u ovaj svijet, a uskoro ću imati tu radost pružiti joj novo duhovno rođenje u Kristu.”

Tino Krvavica, Crux | Bitno.net