Fra Otmar Egloff 91-godišnji je švicarski franjevac koji je godinama služio kao glavni ispovjednik u lateranskoj bazilici u Rimu. Među brojnim pokornicima koje je kroz to vrijeme odriješio od grijeha, zasigurno posebno mjesto zauzima poglavar Katoličke Crkve, papa Franjo.

Egloff je u baziliku došao 2004. godine pred kraj pontifikata Ivana Pavla II., a kao razlog navodi svoj talent za jezike. “Govorim talijanski, njemački i francuski”, rekao je franjevac u nedavnom razgovoru za Kath.ch.

O prilici kada mu je na ispovijed došao sadašnji Sveti Otac, kaže da mu je dan prije bilo rečeno: “Sutra Papa dolazi na ispovijed!”

Unatoč posebnom pokorniku, Egloff ističe da iskustvo nije bilo bitno drugačije od ispovijedanja drugih katolika. “Jedina je razlika bila u tome što je moja ispovjedaonica prethodno bila vrlo temeljito očišćena”, prisjetio se franjevac.

“Kad ujutro dođete u ispovjedaonicu i vidite cijeli tim kako vam čisti i riba ispovjedaonicu, to je nešto neuobičajeno. Inače sam osobno brisao prašinu krpom.”

“Također je bilo posebno što se papa Franjo ispovjedio klečeći u javnosti i nakon toga upotrijebio moju ispovjedaonicu kako bi čuo ispovijedi drugih svećenika”, dodao je Egloff.

Upitan o tome dobiva li i Papa pokoru, iskusni svećenik je odgovorio da svi dobivaju pokoru, ali i uz osmijeh otkrio da bi pokora koju bi danas dao Franji bila drugačija. “Danas bih Papi dao drugačiju pokoru. Pokoru jezika. Jezik mu je ponekad prebrz”, kazao je.

Vremešni franjevac otkrio je da ispovjednici u Lateranu žive ponad krova katedrale, kao i to da su sva osmorica franjevci te da će i budući ispovjednici dolaziti iz toga reda.

Fra Otmar Egloff uvjeren je da iako u pojedinim zemljama opada interes za ispovijed, ovaj sakrament ostaje važan za život vjernika. “To je ljudska potreba koja daje priliku za istinski novi početak. Vaša vam savjest pokazuje što nije bilo u redu. Bog oprašta.”

Razgovor se dotakao i teme celibata za kojeg franjevac kaže da nema nikakve veze za zlostavljanjima, a na pitanje mogu li mladići u dvadesetim godinama znati jesu li spremni cijeli život živjeti celibat odgovara: “Znate to. Znate, bez obzira na to jeste li bili u ljubavnoj vezi ili ne, žudite li za partnerstvom ili ne. Morate se nositi s tim pitanjima. O tome se [u prošlosti] vjerojatno nije dovoljno raspravljalo. Za mene je uvijek bilo važno pomoći svećenicima i svećeničkim kandidatima – i, ako je potrebno, odvratiti ih od svećenstva.”