Na programu koji je trajao od petka 23. lipnja do nedjelje 25. lipnja okupili su se mladi iz 11 hrvatskih župa u Americi i Kanadi: Vancouver, Edmonton, Calgary, Victoria, San Jose, Norval, Mississauga, Montreal, Chicago, Milwaukee i St. Louis.

Kada su prve grupe mladih počele pristizati u prostore Hrvatske župe Prečistog Srca Marijina u Vancouveru, već je bilo jasno da se sprema dinamičan, zanimljiv i jedinstven vikend za sve koji sudjeluju na ovogodišnjem sjevernoameričkom Mladifestu – susretu hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade (Croatian Catholic Youth North America). Na programu koji je trajao od petka 23. lipnja do nedjelje 25. lipnja okupili su se mladi iz 11 hrvatskih župa u Americi i Kanadi: Vancouver, Edmonton, Calgary, Victoria, San Jose, Norval, Mississauga, Montreal, Chicago, Milwaukee i St. Louis.

Na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova sve je započelo onako kako je to i najbolje, svetom misom koju je predslavio duhovnik Hrvatske katoličke mladeži iz Mississauge vlč. Tomislav Kasić. Pod misom su pjevali gosti iz Domovine, glazbena skupina Nove Eve koji otpočetka prate Mladifest. Iza svete mise sve prisutne pozdravio je domaćin fra Slaven Milanović Litre, duhovnik Hrvatske katoličke mladeži iz Vancouvera te poželio ugodan i blagoslovljen boravak svima. Vrijeme će pokazati da je Gospodin blagonaklono pogledao na obje ove želje. Cijeli se Mladifest održavao pod geslom: „Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!“ (Mt 14,28). Upravo na tu temu govorio je don Ante Market, svećenik iz Toronta, koji je kroz cijeli ovaj vikend bio glavni govornik. Tu prvu večer i mladi su predstavili svoje zajednice i župe odakle dolaze, a večer je završena večerom i druženjem, prije nego su se sudionici zaputili u obitelji koje su ih prihvatile ovoga vikenda.

Subotnji program održavao se na predivnom prostoru Pastoralnog centra Bl. Alojzije Stepinac u Richmondu. Cijeli dan je bio satkan od molitve, pjesme, nagovora i svjedočanstava, a kao vrhunac dana slavljeni su sakramenti ispovijedi te euharistije. Jedna od najdojmljivijih slika ovoga Mladifesta svakako je ona slika mladih koji u redovima, na suncu, čekaju na ispovijed da bi se, u hladovini visokih hrastova, rashladili Gospodinovom milošću. Jednako nadahnjujuće i bremenito susretom bilo je klanjanje Presvetome oltarskom sakramentu. Dan je završen procesijom sa svijećama do kapele Majke Božje, kako to i priliči na blagdan Prečistoga Srca Marijina te uočnicu velikoga slavlja u Domovini, dok su nas pratile tek pokoja zvijezda po kojoj smo poslali i pozdrave Hrvatskoj.

U nedjelju jutro, još pod dojmom predivnoga subotnjega dana, okupili smo se ponovno u župnoj crkvi. Fra Željko Barbarić, duhovnik hrvatske katoličke mladeži iz New Yorka, posvjedočio je mladima svoje iskustvo molitve i dinamike duhovnoga života. Te nedjelje nam se na slavlju pridružio i mjesni nadbiskup mons. Michael J. Miller koji je predslavio svetu misu u zajedništvu s hrvatskim svećenicima, okupljenim mladima i cijelom župnom zajednicom. Pod svetom misom mladi iz Vancouvera predali su križ Hrvatske katoličke mladeži mladima iz Missisauge kamo se Mladifest seli 2018. godine. Iza svete mise svi smo se ponovno autima uputili u Pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca na ručak i završni dio programa. Zajednica u Vancouveru, osim što je pokazala veliko i otvoreno srce za tolike mlade, pokazala je i zavidno kulinarsko umijeće. Još smo se jednom uvjerili da nitko janjetinu ne zna pripremiti kao Hrvati.

Popodnevni program započeo je nagovorom kojeg je održao fra Tomislav Pek, duhovnik hrvatske katoličke mladeži iz Montreala, koji je pokušao mlade uputiti što im je činiti kada se, osnaženi ovim iskustvom, vrate doma. A da su iskustva bila brojna i duboka pokazalo je ono što je uslijedilo. Naime, brojni su mladi posvjedočili da su uistinu bili dodirnuti zrakom Gospodinove milosti na različite načine ovoga vikenda: u molitvi, klanjanju, zajedništvu, pjesmi, sakramentima. Gospodin je još jednom svojim srcem zagrijao i naša srca.

Teško je u riječi sažeti sve ono što se dogodilo u ovo kratko, ali blagoslovljeno vrijeme. Ako bih baš morao, onda bih kazao da se ovo može opisati riječima – prožetost blizinom. Brojni među nama, usuđujem se reći svi, nakon ovoga vikenda postali smo bliži Gospodinu i jedni drugima. Veliku zaslugu za to imaju domaćini koji su nam omogućili da ovaj susret uistinu i bude susret. Velika zahvala ide i našim govornicima: don Anti, Jimmyju Mitchellu, fra Željku i fra Tomislavu, kao i slavljeničkom timu Nove Eve po čijoj je pjesmi i svjedočanstvu vjere u brojnima od nas Gospodin probio neke, možda i davno, postavljene barijere.

Gospodinu smo zahvalni da smo imali prigodu sudjelovati na jednome ovakvom susretu. U svijesti da smo ih potrebni i nadi da ćemo ih imati još više i više, te i na taj način njegovati svoj katolički i hrvatski identitet ovdje u Sjevernoj Americi, već sada napeto iščekujemo Mississaugu i Mladifest 2018.

fra Antonio Musa

Foto: Nova Eva