OBRAĆENJE NA KATOLIČANSTVO

Suprug, otac dvoje djece i biskup Velške Crkve postat će katolički svećenik

"Oduševljeni smo što je nakon duge molitve Richard zatražio primanje u puno zajedništvo Katoličke Crkve", poručili su iz Osobnog ordinarijata Gospe od Walsinghama

Tino Krvavica, CNA
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Još jedan anglikanski biskup odlučio je ući u Katoličku Crkvu.

No Richard Pain, umirovljeni biskup Monmoutha, bit će prvi anglikanski prelat iz Walesa koji će pristupiti Osobnom ordinarijatu Gospe od Walsinghama od 2011. kada ga je ustanovio papa Benedikt XVI.

Ceremonija ulaska u puno zajedništvo te ređenje za katoličkog svećenika odvit će se 2. srpnja u crkvi sv. Blaža i sv. Gwladys u Rogerstoneu, objavio je Catholic News Agency.

Osobni ordinarijat je kanonska struktura slična biskupiji no pod direktnom upravom Svete Stolice. Ona omogućuje anglikanskim biskupima i svećenicima, uključujući i oženjene, prijelaz na katoličanstvo te svećeničko djelovanje uz zadržavanja određenih liturgijskih posebnosti.

“Oduševljeni smo što je nakon duge molitve Richard zatražio primanje u puno zajedništvo Katoličke Crkve”, poručio je mons. Keith Newton, upravitelj Osobnog ordinarijata Gospe od Walsinghama.

“Richard je dugo i istaknuto služio u Velškoj Crkvi te ima brojne darove koje će nadalje koristiti kako bi naviještao Evanđelje Isusa Krista narodu Walesa.”

Inače, budući katolički svećenik je već više od 40 godina u braku te sa svojom suprugom Juliet ima dvoje djece.

U izjavi povodom ulaska u ordinarijat, Pain je poručio kako je benediktinsko pravilo poslušnosti i osluškivanja Gospodina imalo značajnu ulogu u njegovoj osobnoj formaciji te konačnoj odluci o prijelazu na katoličanstvo.

“Imam veliku zahvalnosti za iskustvo kojem sam dobio kao anglikanac. No poziv na katoličanstvo čini se prirodnim i duhovnim u isto vrijeme. Početi iznova bit će dobrodošao izazov te pristupam – poput svih – kao učenik i sljedbenik”, izjavio je dosadašnji anglikanski prelat, zamolivši sve da mole za njega.

Kako izvještava CNA, najmanje 15 anglikanskih prelata obratilo se na katoličanstvo od osnivanja Ordinarijata. Samo tijekom 2021. to su učinila četiri biskupa.

Objavljeno: 15. lipnja 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.