Harvardski katolički centar u ponedjeljak je razjasnio medijske napise o novom sveučilišnom “glavnom kapelanu” koji je ateist. Iz Centra su poručili kako je riječ o administrativnoj poziciji te da neće utjecati na njihovo katoličko poslanje, piše CNA.

Prošlog je tjedna, naime, New York Times objavio da je za novog “glavnog kapelana” na Harvardu izabran Greg Epstein. Tako se Epstein našao na čelu Harvardskih kapelana, udruženja koje uključuje 40 kapelana koji služe studentima različitih vjeroispovijesti. Epstein je ujedno na čelu sveučilišne humanističke kapelanije koja predstavlja humaniste, agnostike i ateiste.

U objašnjenju za CNA medijski direktor Harvardskog katoličkog centra Nico Quesada kazao je kako je krivo reći da je Epstein imenovan za “glavnog kapelana”. “On je zapravo predsjednik Harvardskih kapelana”, kazao je Quesada.

“Uistinu ta uloga nema nikakvog drugog utjecaja osim što nosi sa sobom titulu predsjednika Harvardskih kapelana koji služi kao veza između njih i predsjednika Harvarda”, kazao je Quesada. Epstein će u svojoj novoj ulozi “samo prenositi poruke od Harvardskih kapelana do predsjednika Harvarda… tako da on predstavlja čitavu skupinu, ali ne predstavlja svoje vlastito mišljenje”, pojasnio je Quesada.

Harvardski katolički centar je kapelanija koja je u službi katoličkih studenata na sveučilištu, a u sklopu nje služe tri katolička svećenika koji su dio sveučilišne udruge kapelana.

Quesada je u razgovoru odbacio kao neistinitima i tvrdnje da je Epstein “nametnut” ostalim kapelanima nazvavši ju “spinom”. Naglasio je kako je novi predsjednik na svoju funkciju izabran jednoglasno, uključujući glasove katoličkih kapelana.

Dodao je i kako na Harvardu nikada nije postojao “glavni kapelan”. “Riječ je o organizaciji s preko 40 različitih kapelana i zato se izabire jedan koji se rotira svake godine tako da svaka vjera može imati jednak glas”, kazao je Quesada.