Stanovnici švicarskog kantona Luzern odbili su sudjelovati u financiranju obnove vojarni Švicarske garde u Vatikanu, prenosi Swissinfo.

Na jučer održanom referendumu kojeg je potaknula “Organizacija slobodnih mislilaca” uz podršku lijevih političkih stranaka, 71,5% od ukupnog broja glasača izjasnilo se da ne žele sudjelovati u sufinanciranju obnove vojarni za švicarske gardiste u iznosu od 400 000 švicarskih franaka kojega su ranije odobrile kantonalne vlasti. Izlaznost je bila 55,9%.

Zanimljivo, većina od 400 000 stanovnika kantona Luzern su katolici.

Projekt obnove vojarni stajat će oko 50 milijuna švicarskih franaka, a trebao bi biti dovršen 2026. godine. Potaknula ga je Švicarska zaklada uz financijsku podršku privatnih i javnih donatora uključujući švicarsku vlast, Vatikan te švicarske kantone, od kojih se Luzern jučer izuzeo.

Vojarne u kojima borave pripadnici Švicarske garde datiraju iz 1825. godine te više ne zadovoljavaju suvremene norme, a osim njih obnovit će se i sjedište Švicarske garde u Rimu.

Švicarska garda jedna je od najstarijih vojski na svijetu, nastala 1506. godine. Za služenje u gardi svaki kandidat treba ispunjavati sljedeće uvjete: mora biti katolik, besprijekorna vladanja, neoženjen, imati švicarsko državljanstvo, završiti vojnu školu u Švicarskoj. Kandidat mora biti star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm, i mora biti obrazovan (najmanje srednjoškolsko obrazovanje).

Švicarski list Sonntags Zeitung prošle je godine pisao kako će nove vojarne biti dizajnirane na način da mogu primiti i žene, ali pripuštanje žena Švicarskoj gardi zahtijevat će papinsko odobrenje.