Povjerenstvo Vlade Šri Lanke, koje istražuje prošlogodišnje uskršnje atentate, zabranilo je trojici pomoćnih biskupa Colomba komentirati rad povjerenstva do završetka istrage, prenosi Vatican News.

Trojica biskupa su, naime, prije nekoliko dana objavila priopćenje u kojem odbacuju tvrdnje nekadašnjega ministra koji je izjavio da je nadbiskup Colomba kardinal Malcolm Ranjith bio upozoren da bi na Uskrs 2019. moglo doći do atentata. Ministar je to obrazlagao činjenicom da kardinal toga dana nije slavio javnu misu u glavnome gradu.

Biskupi su s ogorčenjem odbacili tvrdnju da bi bilo koji crkveni službenik znao za opasnost od napada i ponovno pozvali Vladu da napokon razjasni tko stoji iza atentata.

U napadima 21. travnja 2019. na tri crkve i tri hotela živote je izgubilo 279 ljudi, a više od 600 ih je ozlijeđeno. Odgovornost je preuzela tzv. Islamska država ali do danas nije došlo do bilo kakvog uhićenja niti je pokrenut ikakav proces.

Povjerenstvo je naložilo šutnju i prijašnjem predsjedniku države. Kardinala Ranjitha Povjerenstvo je saslušalo još u prosincu prošle godine, kada je zaprijetio uličnim prosvjedima ako povjerenstvo i nadalje neće početi djelovati na razjašnjenu atentata.

Podsjetimo, kardinal Malcolm Ranjith još je prošle godine prozvao vladine dužnosnike nakon što su se u javnosti pojavile informacije kako su vlasti unaprijed znale za terorističke napade na blagdan Uskrsa, ali nisu proslijedile te informacije.

Kardinal je izjavio kako bi vladini dužnosnici trebali dobiti otkaz jer nisu proslijedili informacije koje su navodno dobili dva tjedna prije napada. “Ponašanje tih visokih vladinih službenika, uključujući i neke ministarske dužnosnike, apsolutno je neprihvatljivo”, istaknuo je u travnju prošle godine Ranjith.