Indijske vlasti pokrenule su istragu nakon što je ustanovljeno da je u regiji Uttarkashi broj novorođene ženske djece snažnu opao.

Vladini podaci su pokazali kako među 216 djece rođene u 132 sela u protekla tri mjeseca nije bilo niti jedne djevojčice.

Pojedini stručnjaci smatraju kako je razlog pada broja ženske djece posve jasan. Uvjereni su kako je riječ o provođenju spolno selektivnih pobačaja u kojima su ženska djeca uvijek na udaru.

“Nijedna djevojčica nije rođena u tri mjeseca u ovim selima. To ne može biti slučajnost. To jasno ukazuje da se u ovoj regiji odvijaju spolno selektivni pobačaji. Vlada i uprava regije ne čine ništa u vezi s tim”, izjavila je socijalna radnica Kalpana Thakur.

Sudac za prekršaje iz problematične regije, Ashish Chauhan, izjavio je kako su “otkrivena područja u kojima je broj novorođenih djevojčica nula ili jednoznamenkast”.

“Promatramo ta područja kako bismo otkrili što utječe na to, te će biti provedeno detaljno istraživanje kako bi se otkrilo o čemu je riječ”, dodao je Chauhan.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda iz 2014. godine, smanjenje broja djevojčica u Indiji dosegnulo je “izvanredne razmjere” te se smatra glavnim uzrokom eksponencijalnog rasta u broju silovanja i drugih seksualnih zločina u zemlji.

Iako je izvršavanje spolno selektivnih pobačaja zakonom zabranjeno još 1994., mnogi stručnjaci smatraju kako se oni još uvijek izvode. Razlog leži u tome što se smatra da muška djeca više doprinose obiteljskim financijama, te zbog bračnih običaja koji uključuju plaćanje miraza, što uzrokuje znatan financijski trošak obitelji mladenke.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u Indiji na svakih 1000 muškaraca dolaze 943 žene, a posljednje statistike ukazuju da se omjer žena dodatno smanjuje.

Prema vladinim podacima iz 2015., svakoga se dana u Indiji pobaci ili ubije oko 2000 ženske djece.

Ivo Džeba | Bitno.net