Pučki pravobranitelj u Španjolskoj, Ángel Gabilondo, izrazio je zabrinutost zbog činjenice da u brojnim bolnicama u Madridu ginekolozi ne vrše pobačaje.

Gabilondovo negodovanje izrečeno je u pismu koje je poslao zastupnici madridskog gradskog vijeća Mónici García, a koje je procurilo u javnost kada je u sklopu svojeg članka objavio list El País.

U članku objavljenom 12. srpnja ističe se kako Gabilondo, inače bivši ministar obrazovanja u lijevoj vladi Rodrígueza Zapatera, “upozorava da se u javnim bolnicama u Madridu ne provode prekidi trudnoće”.

Španjolski pučki pravobranitelj napisao je kako smatra da se ova situacija “treba podvrgnuti procjeni i analizi”. Također, ističe da je pravo na priziv savjesti zakonom zajamčeno, ali da ono ne bi trebalo onemogućavati ženu da pobaci u javnoj bolnici.

Na Gabilondove riječi reagirao je predsjednik Madridskog kolegija liječnika, Manuel Martínez-Sellés, kazavši da su liječnici “iznenađeni” pravobraniteljevim stavom i nakanom da se pobačaj nametne pojedinim javnim bolnicama.

“U mnogim javnim bolnicama u Madridu razlog zašto se pobačaji ne izvode je taj što svi njihovi ginekolozi koriste pravo na priziv savjesti”, kaže Martínez-Sellés kritizirajući pokušaj da se u takvim slučajevima bolnici kao instituciji nametne obaveza vršenja pobačaja.

“Jedini način da se to učini bio bi ili uskratiti postojećim stručnjacima pravo na priziv savjesti ili ciljano zapošljavati ginekologe koji ne koriste pravo na priziv savjesti, što bi bila nezakonita diskriminacija protiv ginekologa koji to pravo koriste”, smatra Martínez-Sellés.

Slučaj je za ACI Prensu komentirala i španjolska Nacionalna udruga za obranu prava na priziv savjesti zaposlenika u biomedicini istaknuvši kako je uloga pravobranitelja “štititi temeljna prava i osobne slobode građana” među kojima je i pravo na priziv savjesti.

“Želimo vjerovati da pravobranitelj ne djeluje na zahtjev treće strane, nešto što bi bilo u potpunoj suprotnosti s visokom odgovornošću koju njegova pozicija traži”, poručili su iz udruge.

Iz Španjolske dolazi još jedna vijest i to o odluci Višeg suda autonomne zajednice (pokrajine) Castilla y León o zabrani isticanja zastava duginih boja na javnim ustanovama, kako prenosi CNA.

“Isticanje zastave duginih boja krši načelo ideološke ili političke neutralnosti”, odlučio je sud.

Njegova odluka rezultat je pritužbe koju je podnijela Španjolska zaklada kršćanskih odvjetnika nakon što je 2021. godine na zgradi pokrajinskog vijeća u Valladolidu istaknuta zastava duginih boja.

“Zastava duginih boja je simbol s dovoljnom ideološkom težinom ili značajem koji nadilazi tek društveni, zahvaćajući i u politički značaj”, stoji u odluci suda.

Suci su se pozvali na odluku Vrhovnog suda u Španjolskoj iz 2020. godine u kojoj je zaključeno kako “nije u skladu s trenutnim ustavnim i zakonskim okvirom te, posebice, obavezom objektivnosti i neutralnosti javnih uprava, korištenje, čak i povremeno, neslužbenih zastava na javnim zgradama i prostorima”.

Viši sud autonomne zajednice Castilla y León osvrnuo se i na komentar kako se zastave duginih boja ne stavljaju na službeno postolje nego se vješaju preko balkona ili prozora ustvrdivši kako to ništa ne mijenja na stvari.

“Mjesto na kojem su zastava ili simbol istaknuta nije bitno, pod uvjetom da je riječ o javnoj zgradi. Postavljenje na glavni balkon ili sa strane pravno ne dodaje niti oduzima išta od suštine koja je u pitanju”, utvrdio je sud.