POHOD 'KULTURE SMRTI'

Španjolska: Maloljetnicima omogućen pristup pobačaju i promjeni spola bez pristanka roditelja

Oba zakona dočekana su s velikim protivljenjem desnice i Katoličke Crkve, dok je "trans-zakon" žestoko kritiziran i u feminističkim krugovima.

Tino Krvavica, CNA
Foto: Daniel Prado

Foto: Daniel Prado

Zastupnički dom španjolskog parlamenta, usvojio je u četvrtak nove kontroverzne zakone o pobačaju i transrodnim osobama koji uvelike olakšavaju pristup zahvatima abortusa i promjene spola.

Možda najvažnija stavka oba zakona je eliminiranje roditeljske suglasnosti za starije maloljetnike koji se žele podvrgnuti nekom od spomenutih postupaka.

Tako djevojke od 16 i 17 godina mogu pobaciti nerođeno dijete bez pristanka roditelja dok se njihovi vršnjaci i vršnjakinje – koji se identificiraju kao transrodni – mogu podvrgnuti operaciji promjene spola i kontroverznim hormonalnim tretmanima.

Uz to, novim zakonom o pobačaju uvodi se registar zdravstvenih službenika s prigovorom savjesti (koji je poprilično raširen u Španjolskoj) te se ukida obvezno informiranje majke o postupku pobačaja, njegovim rizicima te pomoći i mogućim alternativama dostupnima ženama koje se odluče zadržati dijete. Također, ukinut je obvezni trodnevni period razmišljanja uoči zahvata, javlja Catholic News Agency.

Isti medij izvijestio je i o detaljima novog zakona o “jednakosti transrodnih osoba” i “jamstvu LGBTI prava”.

Kao što smo već naveli, njime je omogućeno starijim maloljetnicima da bez pristanka roditelja medicinskim zahvatom promijene spol.

Za djecu od 12 do 16 godina zahvat je dozvoljen ako se dokaže da je osoba postigla određeni stupanj zrelosti. Promjena spola generalno nije moguća za djecu mlađu od 12 godina, iako postoji iznimka u slučajevima kada “medicinski pokazatelji zahtijevaju drugačije kako bi se zaštitilo zdravlje osobe”. Zakonom je olakšana i promjena spola na osobnim i službenim dokumentima.

Također zabranjuje se tzv. “konverzijska terapija”, tj., kako piše CNA, svaki oblik profesionalnog ili neformalnog savjetovanja, čak i na zahtjev zainteresirane osobe, a koje bi uključivalo obrtanje procesa promjene spola s kojim je osoba rođena.

Oba zakona dočekana su s velikim protivljenjem desnice i Katoličke Crkve, dok je “trans-zakon” žestoko kritiziran i u feminističkim krugovima.

Španjolski biskup José Ignacio Munilla, koji upravlja biskupijom Orihuela-Alicante, još se u prosincu ironično referirao na tadašnji zakonski prijedlog: “Zar nismo znanstvenici? Kako to da sada u potpunosti zanemarujemo genetiku? Dolje s fašističkim kromosomima! Kromosomi mi neće reći tko sam ja!”

Objavljeno: 18. veljače 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.