Biskupija Leeds u engleskom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva odlučila je sniziti broj godina za pristupanje sakramentu potvrde s 14 na 11 godina, piše Catholic Herald.

Odluku je donio biskup Marcus Stock koji je tu poziciju preuzeo 2014. godine, primijetivši kako velik broj krštenih ne primi završni sakrament kršćanske inicijacije.

“U Biskupiji Leeds, veliki postotak onih koji su kršteni u Katoličkoj Crkvi (68%) i pristupili prvoj pričesti (58%) ne prime sakrament potvrde”, napisao je biskup u pastoralnom pismu namijenjenom vjernicima biskupije.

“To znači da ne uspijevamo, kao biskupijska obitelj, dovršiti inicijaciju velikog broja naše djece i mladih u Katoličku Crkvu. Taj neuspjeh lišava naše mlade objektivne milosti sakramenta potvrde; duhovnog dara koji pruža temeljnu pomoć za njihov mlad i kasnije odrastao život”, zaključio je biskup Stock.

U Hrvatskoj se sakrament potvrde dijeli ovisno o biskupiji. Dok neke biskupije, poput Riječke, djecu krizmaju u osmom razredu osnovne škole, druge (Splitska biskupija), to čine dvije godine kasnije, u drugom razredu srednje škole.

Tino Krvavica| Bitno.net