Apostolski administrator nadbiskupije Santiago u Chileu biskup Celestino Aos odbio je udijeliti pričest vjernicima koji su kleknuli kako bi primili euharistiju, a cijeli događaj koji se zbio na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak snimljen je i poslan stranici Crux, koja je objavila video.

U svome tekstu iz pera novinarke Ines San Martin ugledni Crux napominje kako je dobio video od jednog svećenika koji je bio među nekoliko njih koji su napustili misu na Veliki četvrtak održanu u katedrali u Santiagu. Razlog zbog kojega su napustili misu bio je taj što je među svećenicima koji su bili u ulaznoj procesiji u crkvu bio i kardinal Ricardo Ezzati, koji se nedavno povukao s čela nadbiskupije zbog optužbi da je štitio svećenike-seksualne zlostavljače, zbog čega je pokrenuta i istraga civilnih vlasti protiv njega. Upravo nakon njegova odstupanja Papa je imenovao biskupa Aosa za apostolskog administratora nadbiskupije Santiago.

San Martin piše kako Aos, inače franjevac kapucin, nije dobio lak zadatak kada mu je 23. ožujka povjereno da uvede red u nadbiskupiju, a sada ga je, piše Crux, učinio još težim, kako odlukom da Ezzati sudjeluje u procesiji, tako i odbijanjem da pričesti vjernike za što nije imao nikakva vidljiva razloga.

Na videima koje je objavio Crux vidi se kako dva vjernika kleče pred njim, a on im odbija dati pričest dok su u tom položaju i čeka da se dignu na noge kako bi ih pričestio.

Crux potom piše kako Rimski misal jasno definira da vjernik može primiti pričest ili stojeći ili klečeći, osim ako nadležna biskupska konferencija nije odredila drugačije. U slučaju Čileanske biskupske konferencije nije bilo takvih odluka, nastavlja San Martin, štoviše – misal koji je Vatikan odobrio za područje Argentine, Čilea, Paragvaja i Urugvaja preporučuje da osoba koja ne prima pričest klečeći, prije primanja iskaže neki drugi znak štovanja prema Presvetom Sakramentu.

Crux je poslao upit na Nadbiskupiju Santiago tražeći moguće obrazloženje postupka biskupa, ali nije dobio odgovor.

Video možete pogledati OVDJE.

Aos je, međutim, komentirao za medije nazočnost Ezzatija u procesiji i rekao kako je misa „liturgijski čin u kojem se slavi ono što nam je Gospodin ostavio, a ostavio je to za sve nas“.

„Na početku svete mise ponavljamo kako smo sagriješili, na ovaj ili onaj način“, rekao je biskup Aos koji se od preuzimanja službe apostolskog administratora susreo s brojnim žrtvama zlostavljanja, pokušavajući razriješiti situaciju koja je dobrano potresla vrh Katoličke Crkve u Čileu.

Goran Andrijanić | Bitno.net