Desetljeća erozije vjere na Zapadu mnoge su “prekobrojne” crkve, kapele i sakralne prostore od mjesta slavljenja Boga pretvorile “grozote pustoši“.

Iako Zakonik kanonskog prava Katoličke Crkve, ako postoji “važan razlog” zbog kojega se neka crkva “više ne upotrebljava za bogoštovlje”, dopušta njezino svođenje na “doličnu svjetovnu upotrebu, s pristankom onih koji si zakonito prisvajaju pravo na nju, i samo ako dobro duša ne trpi zbog toga nikakvu štetu”, desakralizacija ima mnoge uznemirujuće primjere.

Lijepe renesansne, gotičke i barokne crkve danas su knjižnice, hoteli, pubovi, klubovi pa čak i skate parkovi.

Vatikan je stoga odlučio donijeti smjernice koje bi biskupijama trebale pomoći pri nalaženju prikladnog načina postupanja s napuštenim crkvama, javlja AP.

Tako će se 29. i 30. studenog, u suradnji Papinskog vijeća za kulturu na čelu s kardinalom Gianfrancom Ravasijem, Talijanske biskupske konferencije i Papinskog sveučilišta Gregoriana, u Rimu održati konferencija pod nazivom “Zar Bog više ne prebiva ovdje? – napuštanje svetih mjesta i cjelovito upravljanje crkvenim kulturnim dobrima”.

Kardinal Ravasi izjavio je u utorak za medije kako mnoge biskupije u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji imaju više crkava nego što mogu održavati, navevši kao uzroke sve sekulariziranije društvo, manji broj praktičnih katolika i financije. No, dodao je kako Vatikan želi osigurati da te crkve zadrže nešto od svoje duhovne, kulturne i društvene vrijednosti.

“Ako se koristi na inteligentan način”, na razinu pastoralnog ili kulturnog centra ili čak kao knjižara ili knjižnica, Crkva bi mogla na to pristati, “ali da postane slastičarnica? To, vrlo teško”, izjavio je Ravasi istaknuvši kao negativan primjer crkvu u češkom glavnom gradu Pragu koja je nakon desakralizacije pretvorena u noćni klub.

Također, istaknuo je kardinal, svi vrijedni predmeti, poput freski, kipova i slika, trebali bi se izvaditi i pohraniti u biskupijske muzeje, kako bi se prostor potpuno ogolio prije dolaska novih vlasnika.

Nacrt smjernica već je poslan svim biskupskim konferencijama, a u pripremi je i izložba s fotografijama crkvi nad kojima je desakralizacija ispravno izvršena.

Pročitajte više: Pater Marko Glogović o ‘Grozoti pustoši’: Ušao sam u tu crkvu i osjetio tjeskoban duhovni mrak…

Tino Krvavica | Bitno.net