Foto: Flickr.comKatolička Crkva u nekoliko se država i teritorija aktivno pridružila borbi protiv širenja koronavirusa COVID-19, osobitu u Kini, Hong Kongu i Italiji. Na nekim mjestima tako su ukinuta misna slavlja, a vjernicima je preporučeno da ne pružaju znak mira.

Nakon što se epidemija posebno razbuktala na sjeveru Italije, biskupi susjedne Slovenije pridružili su se svojim kolegama i izdali smjernice za vjernike i crkvene djelatnike s ciljem sprječavanja pojave i širenja virusa.

U smjernicama objavljenim na službenim stranicama Slovenske biskupske konferencije, kao najvažnija istaknuta je poruka da na misu trebaju dolaziti samo zdravi ljudi.

Biskupi su na početku pozvali sve da se o bolesti i generalnim smjernicama informiraju na stranici tamošnjeg Instituta za javno zdravstvo.

Pritom su posebno naveli pravila za bogoslužje:

  • Svećenici trebaju isprazniti blagoslovljenu vodu iz škropionica na ulazu crkvu. Kad ulaze u crkvu, vjernici se trebaju s poštovanjem prekrižiti i pokleknuti (bez uzimanja blagoslovljene vode)
  • Svećenici i vjernici ne pružaju ruke tijekom znaka mira
  • Vjernici su zamoljeni da isključivo pričest primaju s poštovanjem na ruke

Bolnički kapelani te svećenici u domovima za starije osobe i sličnim ustanovama trebaju slijediti upute tih institucija za prevenciju infekcija.

Hodočašća, ceremonije i svi drugi oblici okupljanja (stručni i pastoralni sastanci) mogu se nastaviti neometano. Pritom su svi sudionici pozvani slijediti upute Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja.

Gornje mjere odmah stupaju na snagu te su svećenici pozvani isprintati ih i objaviti u župnim novinama, na oglasnim pločama i mrežnim stranicama.

Tino Krvavica | Bitno.net