SLOVENSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Slovenski biskupi izdali smjernice za koronavirus: zatražili micanje blagoslovljene vode s ulaza u crkve

Na misu bi trebali dolaziti samo zdravi ljudi, najvažnija je poruka u smjernicama slovenskih biskupa

Katolička Crkva u nekoliko se država i teritorija aktivno pridružila borbi protiv širenja koronavirusa COVID-19, osobitu u Kini, Hong Kongu i Italiji. Na nekim mjestima tako su ukinuta misna slavlja, a vjernicima je preporučeno da ne pružaju znak mira.

Nakon što se epidemija posebno razbuktala na sjeveru Italije, biskupi susjedne Slovenije pridružili su se svojim kolegama i izdali smjernice za vjernike i crkvene djelatnike s ciljem sprječavanja pojave i širenja virusa.

U smjernicama objavljenim na službenim stranicama Slovenske biskupske konferencije, kao najvažnija istaknuta je poruka da na misu trebaju dolaziti samo zdravi ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi su na početku pozvali sve da se o bolesti i generalnim smjernicama informiraju na stranici tamošnjeg Instituta za javno zdravstvo.

Pritom su posebno naveli pravila za bogoslužje:

  • Svećenici trebaju isprazniti blagoslovljenu vodu iz škropionica na ulazu crkvu. Kad ulaze u crkvu, vjernici se trebaju s poštovanjem prekrižiti i pokleknuti (bez uzimanja blagoslovljene vode)
  • Svećenici i vjernici ne pružaju ruke tijekom znaka mira
  • Vjernici su zamoljeni da isključivo pričest primaju s poštovanjem na ruke

Bolnički kapelani te svećenici u domovima za starije osobe i sličnim ustanovama trebaju slijediti upute tih institucija za prevenciju infekcija.

Hodočašća, ceremonije i svi drugi oblici okupljanja (stručni i pastoralni sastanci) mogu se nastaviti neometano. Pritom su svi sudionici pozvani slijediti upute Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja.

Gornje mjere odmah stupaju na snagu te su svećenici pozvani isprintati ih i objaviti u župnim novinama, na oglasnim pločama i mrežnim stranicama.

Tino Krvavica | Bitno.net


Objavljeno: 26. veljače 2020.

Možda vam se svidi