Slovački parlament usvojio je zakon kojim je efektivno onemogućio priznanje islama kao jedne od službenih religija u toj zemlji, javlja agencija Reuters.

Odluka koja je izglasana 30. studenog donesena je dvotrećinskom većinom na prijedlog desno orijentirane Slovačke nacionalne stranke, koja čini dio vladajuće koalicije pod vodstvom nominalno lijeve stranke Smjer – socijaldemokracija.

Prema novom zakonu religija koja želi biti službeno priznata te ostvariti pravo na državne beneficije i otvaranje škola, mora brojati barem 50 000 registriranih članova što je povećanje stare granice koja je iznosila 20 000 ljudi.

Premda se službeni broj muslimana u Slovačkoj kreće oko 2000 (Islamska zaklada taj broj procjenjuje na oko 5000), zakon je prema komentarima političara donesen preventivno.

Tako je Andrej Danko, predsjednik Slovačke nacionalne stranke i predsjednik Slovačkog parlamenta, izjavio kako “islamizacija kreće s kebabom”, nagovijestivši kako se ona “već odvija u Bratislavi”.

“Budimo svjesni s čime se možemo suočiti za 5-10 godina… Moramo napraviti sve kako u budućnosti ne bi bila izgrađena nijedna džamija”, poručio je Danko

Kao jedan od razloga donošenja zakona također je istaknuta i želja da se onemogući širenje izmišljenih i satiričnih kultova poput Crkve letećeg špageti-čudovišta, koji zadnjih godina bilježe porast članstva diljem svijeta.

Kako prenosi New York Times, Islamska zaklada kritizirala je ovu odluku nazvavši ju “teškim udarcem za religijsku slobodu u Slovačkoj”.

Od samog početka migrantske krize slovački političari pokazali su izraziti antiislamski sentiment, odbivši sudjelovati u programu kvota Europske unije prema kojem je svaka država članica trebala primiti određen broj izbjeglica.

Taj stav najbolje oslikava svibanjska izjava slovačkog premijera i bivšeg komunista Roberta Fica koji je poručio kako “u Slovačkoj za islam nema mjesta“.

Prema posljednjem popisu stanovništva, 62% slovačkih građana deklarira se katolicima dok još 15% stanovništva pripada drugim kršćanskim zajednicama.

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, nekoliko je puta tijekom izbjegličke krize dao jasnu podršku izbjeglicama, pozvavši svaku katoličku župu da gdje je potreba primi jednu izbjegličku obitelj. Sam Sveti Otac je zajedno s carigradskim patrijarhom Bartolomejem posjetio izbjeglice stacionirane na grčkom otoku Lezbosu. Tom prilikom Papa je učinio dirljivu gestu povevši sa sobom natrag u Rim tri sirijske izbjegličke obitelji.

Također u studenom ove godine rimski prvosvećenik objavio je video u kojem potiče da se udaljimo „od ravnodušnosti i straha od prihvaćanja drugog“, jer „taj drugi bi mogao biti ti… ili ja“.

Tino Krvavica | Bitno.net