Predsjednik slovačkog parlamenta Boris Kollar ispričao se Grkokatoličkoj Crkvi u Slovačkoj zbog njezina ukidanja od strane komunističkog režima prije 70 godina, prenosi ACI Stampa. Napadi na samostane, ukidanje redovničkih redova, montirani sudski procesi protiv svećenika bili su „nezakoniti napadi“, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća Slovačke Republike.

Učinio je to na komemoraciji blaženom Pavlu Petru Gojdiču, slovačkom svećeniku i mučeniku koji je bio među rijetkima koji se usudio javno prokazati holokaust i zbog toga je zaslužio naslov Pravednika među narodima. Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Slovačke Boris Kollar pretvorio je to u povijesni događaj službenom isprikom zbog ukidanja Grkokatoličke Crkve u toj zemlji prije sedamdeset godina.

Predsjednica Zuzana Čaputová planira u lipnju posjetiti papu Franju. Njezin posjet Svetoj Stolici poklapa se sa sedamdesetom obljetnicom takozvane „barbarske noći“, brutalnog napada komunističkih vlasti na samostane – 76 ih je uništeno u samo jednoj noći. Grkokatolička Crkva u Slovačkoj je usto pripojena Moskovskom patrijarhatu Prešovskom „sinodom“ iz 1950. godine, tijekom koje su petorica svećenika i određeni broj laika potpisali ispravu kojom je jedinstvo s Rimom odlučeno Uzhorodskom unijom iz 1646. proglašeno ništavnim. Blaženi Pavao Gojdič, zajedno sa svojim pomoćnim biskupom blaženim Vasil’om Hopkom, usprotivili su se tome te su zatvoreni. Biskup Gojdič umro je u zatvoru 1960. godine.

Kollar se ispričao i svima onima čija su temeljna prava kršena za vrijeme sovjetske vlasti. „Tada su – rekao je Kollar – mnogi grkokatolički svećenici i biskupi završili u zatvoru. Među njima je bio i biskup Pavel Petar Gojdič“. Napadi na samostane, ukidanje redovničkih redova, montirani sudski procesi protiv svećenika bili su „nezakoniti napadi“, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća Slovačke Republike. Istina, objasnio je Kollar, Grkokatolička Crkva je rehabilitirana, neka su joj imanja vraćena, ali država nikada nije uputila pravu ispriku.

Kollar je također rekao da „kada država skrene s puta časnosti, pravde i čovječnosti, tada se ne samo počinitelji zločina, nego i oni koji zaslužuju najviše počasti mogu naći iza zatvorskih rešetaka“. Dodao je da je Gojdič „svojevoljno izabrao svoju patnju kako bi spasio živote mnogih Židova od sigurne smrti u koncentracijskim logorima. Izložio je svoj život opasnosti kako bi spasio bližnjega“, rekao je.

Prešovski nadbiskup Jan Babjak rekao je da je ta isprika trebala doći davno prije, zahvalio je Kollaru na poduzetom koraku i dodao da prošlost sada mogu ostaviti iza sebe.

Tom prigodom Kollar, nadbiskup Bajbak i potpredsjednik Saveza židovskih vjerskih zajednica Igor Rintel otkrili su prigodnu ploču posvećenu blaženom Gojdiču. Biskupa Slovačke Grkokatoličke Crkve Pavla Petra Gojdiča sveti Ivan Pavao II. proglasio je blaženim 4. studenoga 2001.