MEĐUNARODNI SAVEZ

Skupina katoličkih udruga osudila Matićevo izvješće: Obranimo život najranjivijih, žensko zdravlje i priziv savjesti

Izjavu su potpisale organizacije među kojima se ističu Svjetske federacija katoličkih medicinskih udruga (FIAMC), MaterCare International (MCI), skupina katoličkih opstetričara i ginekologa iz Kanade, Zajednica pape Ivana XXIII. (APG23) iz talijanskog Riminija te Femina Europa, građanska udruga iz Pariza

Matija Štahan/CNA
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međunarodni savez katoličkih organizacija izvrgnuo je kritici Matićevo izvješće, usvojeno u Europskom parlamentu, koje pobačaj proglašava “ljudskim pravom”.

U zajedničkoj izjavi, 14 organizacija navelo je kako su ujedinjene u zaštiti ljudskog života od začeća do naravne smrti, piše CNA.

“Pobačaj eliminira nevin ljudski život i nosi teške psihičke i psihološke posljedice za žene koje im se podvrgavaju, kao i štetne posljedice za one koji ga omogućuju”, stoji u izjavi koju su sastavili katolički stručnjaci za obitelj, zdravlje i ljudska prava u sklopu Foruma udruga nadahnutih katoličanstvom.

“Štoviše, ovaj prijedlog potkopava pravo na priziv savesti, koje je od središnje važnosti za istinski napredak i jednakost u našim društvima”, ističu katolički intelektualci.

Izjavu su potpisale organizacije među kojima se ističu Svjetske federacija katoličkih medicinskih udruga (FIAMC), MaterCare International (MCI), skupina katoličkih opstetričara i ginekologa iz Kanade, Zajednica pape Ivana XXIII. (APG23) iz talijanskog Riminija te Femina Europa, građanska udruga iz Pariza.

Članovi Europskog parlamenta 24. lipnja izglasali su prihvaćanje Matićeva izvješća.

Osim što pobačaj opisuje kao “neophodnu” zdravstvenu uslugu, rederinirajući priziv savjesti u “uskratu medicinske skrbi”, u spornom izvješću povrede “seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava” proglašene su “oblikom nasilja nad ženama i djevojčicama”.

Mnogobrojni europski biskupi kritizirali su ishod glasovanja, među njima i nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Franz Lackner, predsjednik Austrijske biskupske konferencije, i irski biskup Kevin Doran.

“Duboko sam ražalošćen rezolucijom Europskog parlamenta koja se poziva na mogućnost ubijanja nerođene djece”, napisao je Gądecki na Twitteru. “Kultura života koju su gajili očevi utemeljitelji Europske unije pretvara se u kulturu smrti i isključivanja, s ideologijom koja nadvladava razum”.

Forum udruga nadahnutih katoličanstvom, sa sjedištem u Rimu, osnovalo je 2007. godine oko 90 katoličkih udruga. Danas broji više od 120 udruga.

U zajedničkoj izjavi, 14 organizacija zaključilo je: “Pozivamo na obranu prava na život za najranjivije u našim društvima, cjelovitog zdravlja za naše žene i obitelji, i prava na savjest zdravstvenih djelatnika”.

Objavljeno: 6. srpnja 2021.