Usred rastuće ekonomske krize i porasta nasilja siro-katolički patrijarh Ignace Youssef III. upozorio je da bi kršćani uskoro mogli nestati iz Libanona, ali i čitavog Bliskog istoka, ako im Zapad nastavi okretati leđa.

U razgovoru za papinsku zakladu Pomoć Crkvi u nevolji Youssef III. je kazao: “Jako se bojimo da će, ako se ova kriza nastavi, u roku nekoliko godina kršćani nestati iz Libanona i Bliskog istoka. Obično kada kršćani odu, kao što se to dogodilo u Iraku, Siriji i Turskoj, ne vraćaju se. Postavljaju si pitanje: ‘Zašto bismo se vratili ako ne možemo svojoj djeci osigurati pristojan život i vjerske slobode?”

“Jedan od naših svećenika otišao je po dozvolu za boravak, a službenik mu je kazao kako izdaju 5000 putovnica na dan. Procjenjuje se da je među onima koji podnose zahtjev za putovnicom barem 3000 kršćana koji žele otići. Ne možemo ih uvjeriti da ostanu jer oni kažu ‘Kako ćemo izdržati ovu situaciju? Nema nade za našu budućnost’. Morate pogledati na probleme u Libanonu i reći političarima da su prevršili mjeru. Možda to više nije u interesu zapadnih političara. Oni imaju drugih tema kojima se bave”, kazao je Youssef III.

Libanon se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi koja je dovela do snažne inflacije u zemlji u kojoj više od 50% stanovništva živi ispod praga siromaštva zbog korupcije, slabe javne infrastrukture i pandemije.

Sve navedeno je i plodno tlo za porast nasilja, pa je tako u Bejrutu nedavno izbio sukob u kojem je poginulo sedam osoba. Do tragedije je došlo nakon što su prosvjednici izašli na ulice tražeći da se iz istrage o eksploziji koja je prošlog kolovoza ubila preko 200 ljudi izuzme jedan od sudaca.

Patrijarh Youssef III. vrlo je kritičan što se tiče prioriteta zapadnih zemalja. Tvrdi da europske vlade više mare za prava životinja i podilaženje sekularnom mainstreamu, negoli za ugrožene kršćane.

“Zapad se ne vodi mudrošću i iskrenošću po pitanju onoga što moraju činiti, a to je branjenje manjina na Bliskom istoku, poglavito kršćana. Mi smo ovdje preko tisuću godina. Podnijeli smo sve vrste nasilja”, upozorio je siro-katolički patrijarh.