“Svake godine u Litvi od posljedice neizlječivih bolesti umire 120 djece. Za većinu obitelji to označava samotnu borbu za dostojanstvene posljednje dane njihove djece. Vrijeme je da se to promijeni.”

Ovako sestra Michaela Rak, poljska redovnica iz Družbe sestara Milosrdnog Isusa, objašnjava razloge koji su je potakli da uz pomoć zaklade “Anđeo milosrđa” koja ima svoje sjedište u Varšavi prikupi potrebna sredstva za otvaranje hospicija za djecu, prvoga takvoga u Litvi, koji će se zvati “Most do neba”.

Hospicij bi trebao biti otvoren u glavnom gradu te države, Vilniusu, gradu gdje je sestra Faustina svojedobno, uz pomoć bl. Michala Sopocka, dala naslikati prvu sliku Milosrdnog Isusa, upravo onako kako joj je to Gospodin naložio u viđenjima koje je imala. Gradu u kojem i danas živi brojna poljska manjina, odakle duhovne i kulturne veze susjeda Poljske i Litve.

Sestra Rak je svojedobno otvorila prvi hospicij za odrasle u Litvi i upravo ju je to iskustvo uvjerilo kako treba otvoriti i hospicij za djecu.

“Jednoga dana je u hospicij došla mama koja je za ruku držala slabašnog dječaka. Pogledao me je u oči i rekao: ‘Imam rak. Hoćeš li mi pomoći?’ i zaplakao je. Uzela sam ga na koljena, zagrlila i zaplakala zajedno s njim. Obećala sam: Pomoći ću ti”, ispričala je s. Michaela koja je pomogla tisućama i tisućama bolesnih ljudi dočekati dostojanstveno smrt.

Ta situacija i neprestane molbe litavskih liječnika potakle su je na to da krene u projekt gradnje hospicija.

Sredstva potrebna za gradnju su velika. Riječ je o 1,200.000 eura (oko 5,000.000 zlota). Ali, sestra Michaela je, kako kažu u Vilniusu, poznata po tome da rješava i nemoguće stvari.

U akciju prikupljanja sredstava uključili su se brojni vjernici iz Poljske i Litve, među njima i umjetnici i ikonopisci.

Tako je škola ikonopisanja “Radionica Srca Isusova” iz Poljske stavila na aukciju radove svojih polaznika i sva prikupljena sredstva uplatila na račun zaklade.

U akciju se uključila i poljska ikonopisarka sa zagrebačkom adresom Barbara Andrijanić koja je napisala ikonu “Mandilion” koju želi prodati i sav prihod od prodaje preusmjeriti na račun zaklade “Anđeo milosrđa”.

Naš portal je pomogao tako da otvori aukciju na kojoj će zainteresirani moći ostaviti svoje ponude. Ikona Barbare Andrijanić otići će osobi koja najviše ponudi i potom izvrši uplatu na devizni račun (euro) Zaklade. Svoju ponudu možete ostaviti u komentarima ispod ovoga ili u komentarima na našoj Facebook stranici.

Aukcija će biti otvorena do nedjelje, dana kada slavimo blagdan Božjeg milosrđa.

Ikona je formata 25×30 cm. Rađena je tehnikom jajčane tempere i šlag-metala.

Početna cijena iznosi 1500 kuna.

Za sve one koji ne mogu sudjelovati u aukciji, ali žele pomoći manjim iznosima objavljujemo devizni račun zaklade “Anđeo milosrđa” na koji je moguće izvršiti uplate u eurima.

Fundacja Aniołów Miłosierdzia
ul. Augustyna Locciego 5
02-928 Warszawa

IBAN: PL 30 1050 1012 1000 0024 1509 7431

SWIFT CODE: INGBPLPW

Bitno.net