Rezultati najnovije ankete PEW centra pokazuju da su židovi američka vjerska zajednica koja najbolje poznaje svjetske religije, ali i da samo polovica američkih katolika poznaje temeljna načela katoličke vjere, kao što je primjerice sveta pričest.

Prema rezultatima ankete točno pedeset posto katolika je ispravno odgovorilo na pitanje o crkvenom učenju o transsupstancijaciji, odnosno vjerovanju da kruh i vino tijekom svete mise postaju meso i krv Isusa Krista. “Druga polovica ispitanika je odgovorila kako Crkva uči da kruh i vino predstavljaju simbole Kristova tijela i krvi”, piše u studiji.

Nadalje, čak 71 posto ispitanih katolika poznaje učenje Crkve o čistilištu kao mjestu čišćenja duša nakon smrti s ciljem postizanja svetosti potrebne za ulazak u raj. Gotovo četvrtina ispitanika vjeruje kako čistilište predstavlja mjesto prokletstva za grešnike, donosi Crux.

U anketi je sudjelovalo 10 971 ljudi, a ona se sastojala od 32 pitanja, od čega se njih 14 odnosilo na kršćanstvo, a ostala na druge svjetske religije. Rezultati pokazuju da je prosječni Amerikanac točno odgovorio na manje od 50 posto pitanja, dok je njih 9 posto odgovorilo na tri četvrtine upitnika, a manje od jedan posto je točno odgovorilo na sva pitanja.

Najbolje znanje o svjetskim religijama su pokazali židovi, ateisti i evangelički protestanti, dok su katolici, mormoni i ostale protestantske zajednice pokazali osrednje znanje. Muškarci su anketu u prosjeku riješili bolje nego žene. Isto tako, zavidnije znanje su pokazale osobe starije od 65 godina od onih mlađih od 30 godina.

Anketa također pokazuje kako na znanje, osim vjerske pripadnosti, utječe razina obrazovanja i vjerska raznolikost društvenih krugova. Najbolje znanje o kršćanstvu pokazali su evangelički protestanti, a druge svjetske religije najviše poznaju židovi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net