Ruska pravoslavna Crkva pozvala je svoje vjernike na molitvu za smirenje trenutačnih vojnih i političkih sukoba između Rusije i SAD-a zbog Sirije. „Pozivam Vas na molitvu kako bi Gospodin darovao mudrost onima koji su na vlasti i kako bi osjetili odgovornost za budućnost njihova naroda, ali i cijelog čovječanstva. Molimo da predvodnici moćnih nacija odmah sjednu za pregovarački stol. U ovome trenutku ne osjeća se prijetnja samo Siriji, nego cijelome svijetu. Svi se moramo truditi kako bi se izbjegla tragedija Trećeg svjetskog rata“, izjavio je mitropolit Hilarion, pročelnik odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne Crkve.

Tvrdi kako se svijet već odavno pretvorio u “čašu praha”. Podsjetio je na Karipsku krizu iz 1962. godine, koja je mogla rezultirati atomskim ratom, ali i na jedan relativno nepoznat događaj iz 1983. godine kada je ruski obavještajni sustav pogrešno informirao vojnu bazu da se dogodio nuklearni raketni napad. „Da je pukovnik Stanislav Petrov povjerovao računalu i izvijestio svoje zapovjednike da su Amerikanci lansirali rakete, zasigurno bi došlo do napada. Međutim, on nije postupio prema uputama, nego je odlučio poslušati glas srca, i na taj način je spasio milijune ljudi. Međutim, da se netko drugi našao na njegovu mjestu, situacija je mogla biti drukčija“, izjavio je.

Mitropolit Hilarion vjeruje kako ova dva incidenta dokazuju koliko je naš svijet krhak. „Danas se može dogoditi da jedan mali incident ubije milijune ljudi i iskorijeni život na zemlji“, dodao je. Svoje je vjernike pozvao da ne zaborava na stravične lekcije iz Prvog svjetskog rata, kada je svaki narod pokušao samostalno riješiti svoje probleme, ali nikome to nije uspjelo. Ustvari, nitko nije pobijedio.

„Ne smijemo dozvoliti početak Trećeg svjetskog rata. Dobrodošla je svaka mirovna inicijativa, kako od političara tako i od vjerskih vođa i vjernika“, naglasio je. Kršćani se uvijek moraju poudati u Boga i Njegovo milosrđe. „Crkva na svim liturgijama moli za mir u cijelome svijetu te vjeruje kako će ova molitva biti uslišana“, zaključio je mitropolit Hilarion.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net