Ruska pravoslavna crkva u srijedu je kritici podvrgnula papu Franju, prenosi Hina, zbog riječi kako se patrijarh Kiril ne bi smio pretvoriti “u Putinova ministranta”.

Opisujući videopoziv koji je uputio patrijarhu Ruske pravoslavne crkve, Sveti otac je u razgovoru za talijanski Corriere Della Sera istaknuo kako mu je Kiril “prvih 20 minuta nabrajao opravdanja za ratnu agresiju”.

“Slušao sam ga i rekao mu: ‘Ne razumijem ništa o čemu govoriš. Brate, mi nismo državni klerici, ne koristimo jezik politike, nego Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato trebamo tražiti puteve mira kako bi se oružje utišalo. Patrijarh se ne može pretvoriti u Putinova ministranta’“, rekao je papa Franjo.

Takve izjave će, navodi se u priopćenju Moskovske patrijaršije, naštetiti dijalogu između Katoličke i Ruske pravoslavne crkve, koji je – ističu iz Moskve – posebno potreban upravo u današnje vrijeme.

Žalosno je, dodaje se, što je papa Franjo mjesec i pol dana nakon videopoziva svoj razgovor s patrijarhom Kirilom opisao takvim tonom.

U priopćenju Moskovske patrijaršije navodi se kako je Kiril Papi priopćio da zapadni mediji ne izvještavaju točno o stanju u Ukrajini, kao i da je ova situacija za njega vrlo bolna. “Moje stado s obje je strane sukoba, jer oni su većinom pravoslavci”, rekao je Kiril.

Patrijarh Kiril u svojim je propovijedima nakon početka agresije Rusiju na Ukrajinu u više navrata relativizirao rat koji su započele ruske vlasti.

“Započeli smo borbu koja nema fizički nego metafizički značaj”, rekao je Kiril u ožujku.

Izrazivši razočaranje što su neki vjernici izabrali put “manjeg otpora” koji im svijet nudi te odlučili ne podržati rat, Kiril je kazao: “Ne osuđujemo nikoga, ne zovemo nikoga da ponese križ, nego samo kažemo: ‘Mi ćemo biti vjerni Božjoj Riječi, Božjim zakonima, zakonu ljubavi i pravde'”.

U isto vrijeme, Kiril je 24. veljače, na dan početka invazije, pozvao sve strane u sukobu da učine sve što je moguće kako bi se izbjegle civilne žrtve.

“Kao patrijarh cijele Rusije i poglavar Crkve čije se stado nalazi u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, duboko suosjećam sa svima koje je ova tragedija pogodila”, istaknuo je.

Među brojnim kritikama Kirilova pristajanja uz Vladimira Putina koji je pokrenuo agresiju na Ukrajinu posebno se ističe ona koju mu je uputilo više od 300 svećenika Ukrajinske pravoslavne crkve, u kojemu se Kirila optužuje za herezu propovijedanja ideologije “ruskog svijeta” i za moralni zločin blagoslivljanja ruskih vojnih postrojbi i njihove invazije na Ukrajinu.

Osim odbacivanja Kirilovog autoriteta svećenici traže i njegovo formalno uklanjanje sa pozicije patrijarha zbog kršenja zakona Ruske pravoslavne Crkve i normi kršćanskog morala.