Ruska pravoslavna Crkva povukla se iz Međunarodne mješovite komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i pravoslavnih Crkvi, a razlog tome jest konflikt između Moskovske i Carigradske patrijaršije.

Vijest o odluci koja će vjerojatno imati za posljedicu dodatno usporavanje ekumenskog dijaloga objavio je mitropolit Hilarion Alfejev, koji je pročelnik odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne Crkve i drugi čovjek Moskovske pravoslavne patrijaršije.

Kako su prenijele brojne katoličke i pravoslavne agencije, Hilarion je o odluci svoje Crkve informirao papu Franju tijekom svoga nedavnog posjeta Vatikanu. Tada mu je i obrazložio stajalište Ruske pravoslavne Crkve o prekidu odnosa s Carigradskom patrijaršijom.

Podsjetimo, Sveti sinod Ruske pravoslavne Crkve je 15. listopada tijekom zasjedanja u Minsku, potaknut nedavnim potezom Sinode Carigradske patrijaršije koja je pokrenula proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Kijevske patrijaršije, donio odluku o prekidu euharistijskog zajedništva s Carigradom.

Kako prenose agencije, Hilarion je naglasio Papi kako odluka o prekidu sudjelovanja u Međunarodnoj komisiji neće zaustaviti bilateralne odnose između Moskovske patrijaršije i Katoličke Crkve.

Međunarodna mješovita komisija za teološki dijalog između Katoličke Crkve i pravoslavnih Crkvi započela je s radom 1980. nakon posjeta sv. Ivana Pavla II. Turskoj koji se dogodio u studenom 1979. kada je Papa dogovorio jačanje ekumenskog dijaloga s tadašnjim carigradskim patrijarhom Dimitrijem.

Komisija je imala zastoj u radu nakon napetosti izazvanim novim buđenjem grkokatoličkih Crkvi i jačanjem katoličkih struktura u zemljama bivšeg SSSR-a i Varšavskog pakta. Godine 2006. komisija je opet započela s radom koji je značio zasjedanja koja su bila organizirana svake dvije do tri godine.

Goran Andrijanić | Bitno.net