Posjetitelji rimskog Koloseuma, uskoro će moći stajati na mjestu gdje su nekoć kršćani bili mučeni i vođene gladijatorske borbe.

Naime, u naredne dvije godine Koloseum bi trebao dobiti novi pod po kojem će se moći hodati.

Pod bi trebao biti sagrađen od pomičnih letvica koje će osiguravati da komore ispod njega ostanu vidljive kada ljudi ne hodaju po njemu, kao što je prikazano na videu.

U drevnom je Rimu drveni je pod bio prekriven pijeskom, a ispod njega se nalazila podzemna mreža tunela i komora u kojima su životinje i borci čekali da ih pozovu pred publiku.

Talijanski ministar kulture Dario Franceschini podržao je ovaj 18 milijuna eura vrijedan projekt. U razgovoru za Reuters kazao je kako će novi pod posjet Koloseumu učiniti snažnijim iskustvom.

“Moći ćete hodati po njemu i otići do centra Koloseuma kako biste ga vidjeli na isti način na koji su to posjetitelji mogli učiniti sve do konca 19. stoljeća”, kazao je Franceschini.

“To je još jedan korak prema obnovi arene, ambicioznom projektu koji će pomoći očuvanju arheološke strukture te istovremeno vratiti Koloseumu izvorni izgled”, dodao je.

Ideju obnove pokrenuo je arheolog Daniele Manacorda 2014. godine, no kritičari su izrazili bojazan da bi antički spomenik mogao biti pretvoren u prostor za rock koncerte ili nogometni stadion.

Ministar Franceschini kazao je kako nema ništa protiv toga da se u Koloseumu održavaju kulturni događaji jednom kada pod bude postavljen.

Rimski Koloseum ima i aktualnu vjersku uporabu jer je mjesto oko kojega se na Veliki petak redovito održava procesija križnog puta sa Svetim Ocem.