U Njemačkoj su objavljeni rezultati ankete koja pokazuju da 30 posto tamošnjih katolika razmišlja o napuštanju Crkve. Anketa, koju je za katolički tjednik Die Tagespost proveo Institut INSA Consulere, pokazuje da se gotovo trećina ispitanika složila s tvrdnjom da su „članovi Crkve koji mogu zamisliti da Crkvu uskoro napuštaju“.

S ovom tvrdnjom nije se složilo 54 posto katolika, njih 9 posto je ustvrdilo kako “to ne zna”, dok njih 7 posto nije dalo odgovor. U anketi je sudjelovalo 2040 odraslih osoba, donosi CNA.

Inače, rezultati ove ankete dolaze nakon što je prošloga mjeseca objavljeno kako je prošle godine čak 272 771 vjernika napustilo Crkvu u Njemačkoj, što predstavlja značajan porast od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je Crkvu napustilo 218 078 ljudi.

CNA piše kako katolici napuštaju Crkvu kako bi izbjegli crkveni porez. Naime, jedini način da se izbjegne plaćanje poreza, koji iznosi između 8 i 9 posto od poreza na dohodak, jest da se potpiše tzv. ispisnica iz Crkve. Međutim, takvim vjernicima više nije dozvoljeno primanje sakramenata i katolički pogreb. Prošle se godine broj crkvenih vjenčanja također smanjio za deset posto, dok je krizmanika bilo 7 posto manje, a prvopričesnika 3 posto manje nego prethodne godine.