Redovnica Madeleine Miller, profesorica u srednjoj školi u američkoj saveznoj državi Nebraski, našla se u sukobu sa zakonom nakon što je saznala da ne smije nositi habit tijekom predavanja.

Kako prenosi Associated Press, savezni zakon iz 1919. brani profesorima nošenje ikakvog religijskog obilježja, uključujući burke, pa čak i ogrlice s križićem kao privjeskom.

Miller, koja je prema odredbama reda obvezna nositi svoj habit u svakom trenutku, ostala je šokirana kad su joj iz škole javili da neće smjeti predavati osim ako ne dođe u civilnoj odjeći.

“Da sam nastavila predavati, mogli bi me uhititi, zatvoriti, kazniti pa čak mi i oduzeti licencu za predavanje”, poručila je.

Spomenuti zakon donesen je pod utjecajem Ku Klux Klana i snažnog antikatoličanstva koje je obilježilo Sjedinjene Američke Države od njihova stvaranja, a posebno se rasplamsalo pod navalom talijanskih i irskih doseljenika u drugoj polovici 19. stoljeća i sukoba oko prohibicije alkohola s početka 20. stoljeća. Antikatoličanstvo je svoj posebni izraz dobilo upravo u “radu” KKK-a koji je u vrijeme donošenja zakona protiv nošenja habita u školama brojao nekoliko milijuna članova.

I dok je 36 saveznih država također uvelo takve ili slične zakone, jedino su u Nebraski i Pennsylvaniji oni ostali na snazi.

Ipak, potaknuti spomenutim iskustvom, zakonodavci Nebraske odlučili su povući spomenutu odredbu. Tako je ovog utorka Jim Scheer, predsjednik saveznog parlamenta, pokrenuo opoziv zakona.

“Ja nisam odvjetnik, ali svaki odvjetnik s kojim sam razgovarao rekao mi je kako je (zakon) vidljivo neustavan”, izjavio je Scheer za lokalni medij NCN21, nadodavši kako su to potvrdili i ostali odvjetnici koji su svjedočili na saslušanju pred parlamentom.

Scheer je također poručio kako ne postoji nikakva značajna oporba prijedlogu te se njegovo usvajanje, u slučaju da ne bude komplikacija, očekuje sredinom ožujka.

Iako je redovnica Miller isprva razmišljala o pokretanju tužbe protiv Nebraske, potaknuta gore navedenim razvojem događaja odlučila je odustati od nje, nadajući se da će zakonodavci sami povući odredbu.

Tino Krvavica | Bitno.net