Članice zajednice časnih sestara Benediktinke Marije, Kraljice Apostola u američkoj državi Missouri, nedavno su pri ekshumaciji svoje utemeljiteljice otkrile da se njezino tijelo vrlo malo izmijenilo nakon što je bilo zakopano u zemlji gotovo četiri godine.

Tijelo sestre Wilhelmine, koja je utemeljila zajednicu 1995. godine nije bilo balzamirano nakon njezine smrti, a pokopano je na privatnom groblju opatije u jednostavnom sanduku od borovine, bez trezora koji bi štitio njezino tijelo od vremenskih nepogoda.

Da stvar bude zanimljivija, iako se sintetička podstava lijesa raspala, sestrin habit od prirodnih vlakana nije se raspao.

Redovnice u zajednici vjeruju da bi Crkva mogla proglasiti sestru Wilhelmine neraspadnutom sveticom, čime bi se pridružila dugom popisu katoličkih i pravoslavnih svetaca čija su tijela ostala uvelike očuvana od raspadanja.

Govoreći za Aleteiu o razlozima premještanja tijela sestre Wilhelmine sestra Misericordia iz zajednice kazala je da ih je na to motiviralo mnoštvo uslišanih molitava nakon njezine smrti.

“Zatim su i ljudi izvan zajednice počeli dobivati vrlo značajne i vrlo očite naznake njezina posredovanja u ozbiljnim stvarima. Kako je vrijeme prolazilo, nakon mnogo molitve i razmišljanja, časna majka jednostavno je osjetila da je pravo mjesto sestre Wilhelmine u crkvi”, kazala je sestra Misericorda dodavši kako je stanje tijela utemeljiteljice “vrlo snažna indikacija” da “postoji nešto vrlo posebno u vezi s njom kada ju je Bog sačuvao na ovaj način.”

“Njena koža, njeni mišići, sve je tu”, rekla je redovnica. “Svi pogrebnici koje smo pitali o tome rekli su da to nije moguće. Obično nestanu u roku od nekoliko mjeseci, posebno u ovakvom slučaju gdje nema balzamiranja niti trezora.”

Rođena 13. travnja 1924. kao Mary Elizabeth Lancaster, sestra Wilhelmina rano je osjetila privlačnost prema redovničkom životu. Stupila je u red Oblatica Providnosti, započevši svoju formaciju 1941. godine.

Godine 1995., nakon 50 godina pripadanja, sestra Wilhelmina napušta Oblatice Providnosti kako bi utemeljila zajednicu Benediktinke Marije, Kraljice Apostola.

Riječ je o tradicionalnom, kontemplativnom redu posvećenom molitvi i žrtvi za svećenike po Pravilu sv. Benedikta. Liturgiju slave prema obredu prije reformi Drugoga vatikanskog sabora.

Zajednica danas broji pedesetak časnih sestara koje oko pet sati dnevno posvećuju svetoj misi, časoslovu i privatnoj molitvi. Preostalo vrijeme sestre provode radeći fizičke poslove, kao što je šivanje misnog ruha za svećenike, vrtlarenje, kuhanje i poljoprivredni poslovi.