Prvi put u modernoj povijesti u Saudijskoj Arabiji slavljena je sveta misa. Predvodio ju je koptski biskup Ava Merkurije i to nakon što ga je tijekom posjeta Egiptu i Koptskoj patrijaršiji tijekom ožujka ove godine u Saudijsku Arabiju pozvao saudijski prijestolonasljednik princ Muhamed bin Salman.

Sveta misa slavljena u privatnoj kući jednog koptskog vjernika koji živi u ovoj islamskoj državi poznatoj po primjeni strogih šerijatskih propisa koji između ostalog zabranjuju prakticiranje ijedne druge vjere osim islama.

Kako prenose mediji, koptski biskup sa sobom je ponio sve potrebno za slavlje svete mise, što potvrđuje kako je sve bilo dogovoreno uoči posjeta. Koptski biskup u Rijadu je razgovarao i s generalnim tajnikom Muslimanske svjetske lige, egipatskim veleposlanikom i članovima egipatske dijaspore. Mnogi smatraju kako je ovo prvi korak prema većim slobodama za kršćansko stanovništvo u ovoj muslimanskoj zemlji.

Spomenimo kako je u prošlogodišnjem razgovoru za britanski Guardian bin Salman izjavio kako želi svoje kraljevstvo “vratiti umjerenom islamu” i od “dogmatičnog kraljevstva stvoriti otvoreno društvo”, rekavši kako Saudijska Arabija zadnjih 30 godina “nije normalna država”, čemu je uzrok Islamska revolucija koja je 1979. krenula iz Irana, nakon čega se val teokracije proširio Bliskim istokom, te zahvatio i Saudijsku Arabiju.

“Problem se raširio po cijelome svijetu i sada je vrijeme da ga se riješi”, kazao je saudijski prijestolonasljednik, te dodao kako svoju zemlju želi vratiti “na umjereni islam otvoren svijetu i svim drugim religijama”.

U Saudijskoj Arabiji reformirani islam, vehabizam, državna je vjera, a premda u Saudijskoj Arabiji živi i radi oko 1,5 milijuna kršćana iz različitih dijelova svijeta, prakticiranje kršćanske vjere strogo je zabranjeno budući da je islam jedina dopuštena religija. Uvoz Biblija je zabranjen, kao i slavljenje kršćanskih blagdana ili nošenje kršćanskih simbola. Izgradnja crkava također nije moguća, budući da se cijela zemlja smatra velikom džamijom. U susjednim zaljevskim državama, naprotiv, dopuštena je i izgradnja crkvi i slavljenje kršćanskih svetkovina.

Odlukom pokojnog kralja Abdulaha, kršćanima je dopušteno posjedovati Bibliju i druge pobožne predmete, no isključivo u privatne svrhe, a okupljanje na molitvu moguće je isključivo u privatnim kućama. Ipak, na molitvu se mogu okupiti najviše dvije obitelji budući da bi više okupljenih obitelji, prema riječima apostolskog vikara Sjeverne Arabije mons. Camilla Ballina, bilo smatrano Crkvom, a Crkva ne može postojati unutar velike džamije, tj. Saudijske Arabije.

Premda se Saudijsku Arabiju redovito povezuje s terorizmom i financiranjem terorističkih skupina po svijetu, saudijski princ kazao je kako ne želi provesti sljedećih 30 godina svoga života boreći se s ekstremističkim stajalištima, već ih želi u potpunosti dokrajčiti.

Posljednja reforma koja je skrenula pozornost svjetske javnosti bila je ukidanje zabrane vožnje automobilom za žene. A hoće li se saudijsko društvo doista oduprijeti utjecaju vehabizma koji islam želi vratiti “korijenima”, vrijeme će pokazati.

Molimo se za kršćane na Bliskom istoku!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net