Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman izjavio je u razgovoru za britanski Guardian kako želi svoje kraljevstvo “vratiti umjerenom islamu” i od “dogmatičnog kraljevstva stvoriti otvoreno društvo”, izvijestile su agencije.

Bin Salman je u razgovoru rekao kako Saudijska Arabija zadnjih 30 godina “nije normalna država”. Kako je pojasnio, razlog tome bila je Islamska revolucija u Iranu iz 1979., kada su vlast nad tom zemljom šijitskih muslimana koja je najveći rival sunitskoj vehabitskoj Saudijskoj Arabiji preuzele vjerske vođe. Kako je prijestolonasljednik rekao, taj val teokracije raširio se Bliskim istokom, a njegova zemlja odgovorila je neadekvatno na to – jačanjem rigoroznih islamskih zakona.

“Ovo što se događa u zadnjih 30 godina, to nije Saudijska Arabija, to nije Bliski istok. Nismo znali kako se nositi s time što se događa u Iranu. Problem se raširio po cijelome svijetu i sada je vrijeme riješiti ga se”, rekao je Saudijac, očito aludirajući na islamistički terorizam koji se raširio po svijetu.

Podsjetimo, Saudijsku Arabiju se već dulje vrijeme optužuje da je povezana s terorističkim skupima po cijelome svijetu i da novci za njihovo financiranje navodno dolaze preko te zemlje.

Budući saudijski kralj sada je naglasio kako je njegova zemlja članica skupine G20, jedna od najbogatijih država na svijetu i kako ne želi da njezini građani izgube svoju budućnost te pozvao međunarodnu zajednicu da ga podrži u tome.

“Vraćamo se na umjereni islam koji smo i prije naučavali, onaj otvoren svijetu i svim drugim religijama. Čak 70 posto naših građana mlađi su od 30 i ne želimo provesti sljedećih 30 godina svoga života boreći se s ekstremističkim stajališitima. Uništit ćemo ih sada i potpuno”, rekao je.

Vladajuća saudijska dinastija nedavno je pokrenula program ekonomskih i društvenih reformi pod nazivom “Vizija 2030”. Među tim reformama jest i ona u gospodarstvu koja bi trebala preusmjeriti prihodnu stranu proračuna od naftne industrije i na druge gospodarske grane. Reforme predviđaju i otvaranje novih radnih mjesta za mlade.

Predviđaju i društvene reforme, pa je tako nedavno ukinuta zabrana vožnje automobilom za žene, jedina takva koja je postojala u svijetu. Društvo u Saudijskoj Arabiji pod velikim je utjecajem vehabizma, islamskog naučavanja koje želi vratiti islam “korijenima” i koje se obično percipira kao ono konzervativnije i rigoroznije u raznim pravcima islama.

Goran Andrijanić | Bitno.net