„Došlo je do oživljavanja straha, ljutnje i nesigurnosti“, potvrdio je u svojoj poruci agenciji Fides kardinal Laurent Monsengwo Pasinya, nadbiskup Kinshase, glavnoga grada Demokratske Republike Kongo. U poruci on osuđuje napade na Crkvu, koji su se dogodili posljednjih dana.

Foto: mediacongo.net

„S ogorčenjem smo saznali za požar prošle subote, 18. veljače, koji je zahvatio dio bogoslovije u Maloleu, a podmetnuli su ga necivilizirani ljudi“, napisao je kardinal Monsengwo dodavši kako je ta ista skupina kasnije širila strah kod obližnjih sestara karmelićanki u Kanangi. Prisjetio se i nedavnih prosvjeda (7., 10. i 11. veljače) pred nadbiskupskih dvorom u Kinshasi kada su skupine mladih ljudi „stvorile atmosferu panike“.

Nakon tih incidenata 20-ak pakosnih mladića je oskvrnulo župu San Domenico Limete: „Srušili su svetohranište, opljačkali oltar, polomili klupe te su pokušali zapaliti crkvu. Zajednica otaca oblata nije bila pošteđena“, istaknuo je nadbiskup Kinshase.

Kardinal Monsengwo sve to povezuje s pokušajem Kongoanske biskupske konferencije da posreduje u provođenju dogovora koji su vladajući i oporba postigli 31. prosinca prošle godine te da pronađe premijera koji će u skladu s dogovorom voditi vladu nacionalnog jedinstva.

„Kongoanska biskupska konferencija ima samo posredničku ulogu“, podsjetio je kardinal. „Političari moraju ponizno priznati da njihove političke ambicije i neslaganja vode u zastoj i institucionalnu blokadu. Zbog toga će odgovarati pred poviješću“, kazao je nadbiskup Kinshase.

Nakon što je pozvao kongoanske vlasti da zaštite crkvenu imovinu od daljnjih vandalskih čina, kardinal Monsengwo zaključio je svoju poruku, prisjećajući se Étienna Tshisekedija, povijesnog oporbenog vođe koji je nedavno preminuo, a koji se do kraja borio kako bi Demokratskoj Republici Kongo dao „mir u pravdi“.

Radio Vatikan | Bitno.net