U čileanskom glavnom gradu Santiago de Chileu, u subotu 9. studenoga prosvjednici su provalili u katoličku crkvu i inventar, među kojim i umjetnička djela, iskoristili za gradnju barikada.

Nakon toga korištenu građu su zapalili, izvještavaju mjesni mediji a prenosi Kathpress. Crkva koju su opustošili povijesno je zdanje, potječe iz 1876., a nalazi se nedaleko Talijanskoga trga na kojem se već tjednima prosvjeduje.

Vatra se pojavila i na obližnjem sveučilištu “Pedro de Valdiviva”, ali vlasti još istražuju jesu li i taj požar podmetnuli prosvjednici kojih se u subotu okupilo oko 75 tisuća.

Čileanska biskupska konferencija oštro je osudila provalu u crkvu i traži da se počinitelji kazne, no istodobno su istaknuli i da imaju razumijevanja za aktualne prosvjede. U priopćenju Stalnoga vijeća Čileanske BK navodi se da su „ljudi umorni od nepravdi i nasilja“.

Prosvjedi u Čileu, u kojima je živote već izgubilo više od 20 osoba, započeli su 18. listopada zbog povišenja cijene karata podzemne željeznice, a nedugo zatim prerasli su u zahtjeve za reformama Ustava i socijalne politike.

Mnogi prosvjednici tvrde da je razlog njihova bunta tzv. neoliberalna ekonomija. Nezadovoljni su stanjem u zdravstvenom sustavu jer, kako kažu, liječničke preglede trebaju čekati i više od godinu dana, a brojni studenti nakon završetka fakultetskog obrazovanja moraju desetljećima otplaćivati studentske kredite.

Što se tiče razvoja situacije u Čileu, jedan od prosvjednika, 17-godišnji student Ginette Perez, poručio je: “Još ništa nismo postigli, zato ćemo nastaviti prosvjedovati.”

IKA | Bitno.net