Časna sestra Gloria Cecilia Narváez, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, oteta je u utorak navečer u afričkoj državi Mali, javlja Catholic News Agency citirajući priopćenje Kolumbijske biskupske konferencije.

Sestru Gloriju otela je prema svjedocima skupina naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo redu. Vozilo je kasnije pronađeno napušteno.

Napad se dogodio u mjestu Karangasso, u regiji Sikasso, na jugu Malija, gdje se nalazi kuća u kojoj su živjele časne sestre. Premda su prilikom napada u kući bile sve četiri redovnice, ostale tri uspjele su pobjeći.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a mišljenja o mogućim otmičarima se razlikuju.

Prema riječima lokalne poglavarice, sestre Noemi Quesade, napadači su tvrdili da su džihadisti. S druge strane otac Edmond Dembele, glavni tajnik Biskupske konferencije Malija, tvrdi kako je moguće da se zapravo radi o lokalnim razbojnicima koji su se identificirali s džihadistima kako bi naveli policiju na krivi trag. Kako piše CNA, tu hipotezu podupire činjenica da su otmičari uzeli kompjutere, novac i auto koji su pripadali redovnicama. Prema informacijama istog portala, džihadisti povezani s Al-Qaedom većinom djeluju na sjeveru te zemlje.

Policija je za sada uhitila dvije osobe koje se sumnjiče za otmicu, međutim još uvijek nema informacija o sestri Gloriji.

Iz Družbe sestara franjevki od Bezgrješne kažu kako žrtva već 12 godina služi u Maliju gdje njezina zajednica upravlja velikim medicinskim centrom, kao i domom u kojem brinu za 30 siročadi od godinu-dvije starosti.

Uz to, redovnice su poučavale čitanju i pisanju otprilike 700 muslimanskih žena te trenutačno grade ambar u kojem bi se spremala hrana za sušna razdoblja, s obzirom na to da velik broj majki u toj regiji umire od pothranjenosti.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net