Belgijska televizijska postaja VRT nedavno je pronašla snimku u kojoj otac Georges Lemaître, koji se smatra ocem teorije Velikog praska, objašnjava kakav je mogao biti nastanak svemira, piše CNA.

Inače, Lemaître je bio belgijski astrofizičar koji je otkrio teoriju o širenju svemira iz masivne eksplozije onoga što je nazvao “primordijalni atom” ili “kozmičko jaje”.

Do sada se vjerovalo da su sačuvane samo njegove fotografije, a najpopularnija je ona na kojoj se otac Lemaître pojavljuje u društvu kolega nobelovaca Roberta Andrewsa Millikana i Alberta Einsteina.

Robert Andrews Millikan, fizičar i nobelovac; otac Georges Lemaître, svećenik i fizičar; Albert Einstein, fizičar i nobelovac

Kathleen Bertrem, zaposlenica u arhivu VRT-a, objasnila je krajem prosinca prošle godine da je potraga za ovom snimkom bila poput “traženja igle u plastu sijena” jer je televizija pogrešno klasificirala svoje opsežne datoteke.

Na snimci je sačuvan intervju koji je producent Jerome Verhaeghe vodio s Lemaîtreom 14. veljače 1964. godine.

Lemaître u intervjuu objašnjava kako njegova teorija nije bila prihvaćena te da su znanstvenici sve do dvadesetih godina prošlog stoljeća smatrali kako je svemir statičan, odnosno da se ništa ne mijenja.

Njegova je teorija pobijala ideju o statičkom svemiru. U razgovoru je također objasnio motive koji su ga naveli da se posveti teoriji Velikog praska.

Više o ovom svećeniku i astrofizičaru možete pronaći OVDJE, dok snimku intervjua s Lemaitreom na francuskom jeziku možete pogledati OVDJE.