U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u petak 30. lipnja 2023. gostovao je koordinator projekta izgradnje kapele hrvatskih svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama (Beit Sahur) uz Betlehem fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., koji je izvijestio o napretku radova i najavio hodočašće u Svetu Zemlju povodom blagoslova kapele.

Blagoslov i otvorenje kapele bit će 9. studenoga 2023. godine. Tim povodom u pripremi su hodočašća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva u Svetu Zemlju. Očekuje se sudjelovanje oko tisuću hodočasnika, rekao je o. Glavnik.

Hrvatska kapela jedna je od šest koje se grade na Pastirskim poljanama, mjestu gdje su se prema predaji anđeli ukazali pastirima i navijestili im Isusovo rođenje. Prema projektu, kapele simuliraju nekadašnje pastirske stanove u špiljama te su na taj način usklađene s okolišem i s već postojećom kapelom koju su 1954. podigli kanadski katolici, rekao je fra Tomislav.

Dodao je da taj lokalitet godišnje posjeti oko 4 milijuna hodočasnika. Dosad su mise slavili oko kanadske kapele, pod metalnim nadstrešnicama što je bilo nezgodno zbog žege. Zbog toga su franjevci razmišljali kako oplemeniti taj prostor i odlučili su sagraditi još šest kapela.

Među njima će središnje mjesto imati hrvatska kapela koja će biti i najveća. U njoj će se hodočasnici moći upoznati s hrvatskom poviješću te hrvatskim svecima i blaženicima koji će biti prezentirani preko virtualne platforme.

Podsjećamo, kamen temeljac, na kojemu piše „IN TE DOMINE SPERAVI“ blagoslovio je, na Stepinčevo, 10. veljače 2020. u zagrebačkoj katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Početak radova blagoslovio je 22. svibnja 2022. umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Kapela će se prostirati na 350 kvadratnih metara, s 200 sjedećih mjesta. Materijal za oltar, ambon, zidne obloge, reljefe, vitraže, klupe i sjedala bit će iz Hrvatske, a u Svetu Zemlju bit će poslani brodom za oko dva mjeseca. Potom će tijekom završnih radova u drugoj polovini rujna i listopadu biti ugrađeni u kapelu koja je izgrađena od lokalnog materijala.

Fra Tomislav pozvao je sve koji su u mogućnosti da se preko agencija prijave za hodočašće u Svetu Zemlju, i sudjeluju na otvorenju kapele u studenomu, dodavši da je interes velik. Također je napomenuo da se projekt može podržati molitvom i prilogom.

Istaknuo je i da je važno podupirati kršćane, čuvare svetih mjesta, koji čine 2 % stanovništva Svete Zemlje. „Zato cijela Crkva u svijetu živi, prvenstveno moli, da bi u Svetoj Zemlji bio mir i svojim malim ili većim akcijama pomažu preživjeti tim ljudima, da se ne isele, da Sveta Zemlja ne postane muzej.“ O. Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, istaknuo je i da Caritas tako pomaže jedan tamošnji dječji dom. „Na taj djelatan način smo blizu ne samo spomenicima, nego i živim ljudima“, ustvrdio je.

Kako će izgledati kapela kada bude dovršena, možete pogledati ovdje.

Foto: Tomislav Glavnik