Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu.

Radi se o kompleksu od šest kapela koje će se, zbog porasta broja hodočasnika, graditi na Pastirskim poljima. Među njima naći će se i jedna u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Bitno.net u posjedu je ekskluzivnih nacrta novog kompleksa koji će obogatiti hodočasničku ponudu u Svetoj Zemlji, osobito za vjernike i hodočasnike iz Hrvatske. Fotografije je ustupio fra Tomislav Glavnik, gvardijan zagrebačkog samostana Svetog Duha.

Hrvatska kapela u Betlehemu, Betlehem

Betlehem: Lokacija buduće kapele na Pastirskim poljima

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika (u projektu označena kao Chapel 4 – kapela 4) zapravo bi se trebala sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, izjavio je fra Tomislav Glavnik u prosincu, u razgovoru za Misiju.

Pritom je nadodao kako je u planu i “pozivni natječaj prema hrvatskim akademskim slikarima i kiparima” koji bi napravili “reprezentativna djela za interijer i opremu kapele kako bi to naše Svetište postalo i najreprezentativnija razglednica našeg naroda u Svetoj Zemlji”.

“Naša nakana je da sve što pošaljemo u Betlehem treba biti dar i dan od srca.”

Hrvatska kapela u Betlehemu, Betlehem

Hrvatska kapela u Betlehemu, presjek

U nedavnom razgovoru za Hrvatski katolički radio, fra Glavnik je dodao i kako je cilj da se u projekt vrlo konkretno uključi i hrvatski narod, “da kao narod financiramo jednu kapelu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima”.

“Zahvalni smo što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prihvatio inicijativu blagoslova tog temeljnog kamena. I nadamo se da će se brojni dobročinitelji uključiti u potporu gradnje te kapele, ali i u potporu koju dajemo i želimo davati franjevcima u Svetoj Zemlji i svim projektima koje oni vode, na poseban način na korist kršćanima koji tamo žive. Bez kršćana Sveta Zemlja bila bi samo jedan muzej. Molitvom i materijalnom podrškom želimo im biti blizu.”

Kamen temeljac koji je blagoslovio kardinal Bozanić. Betlehem postaje novi dom hrvatskih hodočasnika u Svetoj Zemlji/Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Fra Siniša Srebrenović, čuvar Kristova Groba u Jeruzalemu, poručio je za HKR da je “Sveta Zemlja ponos i obveza franjevačkog reda” te kako se na svetim mjestima trenutačno nalaze petorica hrvatskih franjevaca te tri studenta na studiju teologije.

Gradnja kapele hrvatskih svetaca i mučenika započet će kad se zaokruži financijska konstrukcija.

Nositelj gradnje je Samostan Svetog Duha, Sveti Duh 31,10 000 Zagreb (Erste Bank d.d. IBAN HR4524020061100908284, Swift: ESBCHR22).

Provjerite kako će izgledati hrvatska kapela u Betlehemu (kliknite na fotografiju za uvećanje):