U petak 19. travnja, u dobi od 89 godina preminuo je otac Jorge Manuel López Neira, svećenik pasionist koji je pridonio uspjehu modne tvrtke Zara, prenosi ACI Prensa.

Rođen u gradu Boqueijón u A Coruñi, Jorge je bio treće od šestero djece u obitelji. U dobi od 19 godina položio je svoje prve redovničke zavjete, a vječne zavjete je dao u s 22 godine.

Nakon svećeničkog ređenja nekoliko je godina živio u Navarri, gdje se posvetio poučavanju. Godine 1966. vratio se u rodnu Galiciju gdje je razvio svoj pastoralni i društveni rad po kojemu je danas zapamćen.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća o. Jorge promovirao je osnivanje zadruga krojačica koje su radile za Zaru, zametak današnje međunarodne grupacije Inditex koju je osnovao Amancio Ortega, a koja trenutno broji gotovo 6000 modnih trgovina na pet kontinenata.

Otac Jorge kaže kako je zaklade pokrenuo kako bi „pružio posao nezaposlenim ljudima iz svoje župe“. „Žene u potrebi stalno su dolazile moliti me da im dadnem novac. Smatrao sam da nije rješenje dati im 1000 pezeta jer će sutradan biti isto”, kazao je svećenik.

Brend Zara nastao je 1975. godine. Njegovo međunarodno širenje počinje tek kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Upravo je u tim godinama rad krojačica koji je poticao otac Jorge postao ključan za modnu kompaniju.

Godine 1992. oko 30.000 žena, od kojih su većina bile domaćice na području La Coruñe, bile su zadužene za proizvodnju komada odjeće brzinom koja je karakterizirala brend kako bi odgovorio na zahtjeve tržišta.

Godine 2005. otac Jorge ponovno je napustio rodni kraj kako bi otišao u misiju u Peru. “Moji nadređeni smatrali su da sam ovdje već dugo i da je dobro promijeniti okruženje”, kazao je. U Peru je djelovao sa siromasima glavnoga grada Lime, sve do umirovljenja.