Phil Saviano, žrtva seksualnog zlostavljanja čija je životna priča uklopljena u film Spotlight iz 2015. godine, umro je od raka žučnog mjehura 28. studenog u dobi od 69 godina, piše CNA.

U prosincu 1992. godine, Saviano je u Boston Globeu naišao na vijest da je svećenik David Holley uhićen za seksualno zlostavljanje dječaka u crkvi u New Mexicu tijekom 1970-ih godina. Kako je kasnije rekao People Magazineu, to je bio trenutak koji mu je promijenio život.

“Bio sam vrlo iznenađen, ali i zaprepašten”, rekao je Saviano za časopis. “Bio je to samo kratki članak, čak nije bio niti na naslovnici. Lako mi je mogao promaći. Ali nije”.

Holley je Saviana, dok je bio jedanaestogodišnjak, zlostavljao oko godinu i pol dana. U intervjuu za Daily Mail, Saviano je otkrio kako je Holley bio drukčiji od ostalih svećenika te je imao sposobnost približiti se razini adoloscentskih dječaka. Holley je Savianu isprva povjeravao sitne poslove u župi nakon vjeronauka.

“Sjećam se kako sam se osjećao sretnim što je taj svećenik, koji je bio toliko omiljen i poštovan u zajednici, obraćao pozornost na mene”, rekao je Saviano Daily Mailu. Ono što mu je svećenik govorio s vremenom je postajalo sve ispunjenije seksualnim aluzijama, što je naposljetku preraslo u zlostavljanje.

Saviano je svoju priču o zlostavljanju koje je trpio ispričao 1992. godine, potaknut novinskim člankom na koji je naišao. Budući da mu je u to doba dijagnosticiran AIDS, nije mislio kako će još dugo živjeti te je odlučio istupiti sa svojim svjedočanstvom, osjećajući kako nema ništa za izgubiti.

Nakon što je ispunio tužbu, Saviano je dobio uvid u Holleyjev dosje iz kojega je doznao kako su postojala “sedmorica svećenika u četiri savezne države” koji su bili svjesni da je Holley bio pedofil i zlostavljač djece. “Znao sam da su biskupi bili umiješani u zataškavanje tog slučaja”, rekao je za Daily Mail. “Sudski sam se nagodio, ali bez stavke o povjerljivosti, što mi je dalo mogućnost progovaranja o svemu”.

Holley je umro u zatvoru 2008., petnaest godina nakon što je osuđen na kaznu od 275 godina za seksualno zlostavljanje osmorice dječaka u New Mexicu.

Nakon nagodbe s biskupijom 1995. godine, Saviano je tri godine kasnije svoju priču ponudio Boston Globeu. Isprva je bio odbijen, no novine su se za njegovu priču zainteresirale nekoliko godina kasnije i u siječnju 2002. godine objavile prvu u seriji istraživačkih reportaža o seksualnom zlostavljanju i njegovu zataškavanju među katoličkim klerom. Skandal je rezultirao ostavkom tadašnjega bostonskog nadbiskupa, kardinala Bernarda Lawa.

U nagrađivanom filmu Spotlight o novinskoj istrazi seksualnih zlostavljanja u Crkvi u SAD-u,  Savianov lik glumio je Neal Huff, a Saviano je postao scenaristički savjetnik. “Nećete moći izaći iz kina uvjereni da je to grozan film, nabrzinu sklepan i nepromišljen holivudski miš-maš, kojeg su napravili ljudi koji očito preziru Katoličku Crkvu i samo joj žele naštetiti. Radi se o inteligentnom, dobro napisanom, odglumljenom i režiranom filmu”, napisala je o filmu Monica Migliorino Miller.

Film i teška tematika kojom se bavi naišli su na preporuke i iz redova Crkve.

Tako je malteški nadbiskup Charles Scicluna, predsjednik odbora unutar Kongregacije za nauk vjere koji se bavi žalbama podnesenim od strane svećenika optuženih za zlostavljanje, izjavio kako svaki biskup i kardinal treba pogledati Spotlight, naglasivši kako film ukazuje na problem ‘omerte’ ili zavjeta šutnje.

Iako teško, Savianovo svjedočanstvo, zajedno s ostalima koji su svjetlo dana ugledala u 21. stoljeću, za Crkvu je značilo spoznaju o grešnosti vlastitih svećenika, ali ujedno i priliku za obračun sa svima koji su iskoristili položaj povjerenja koji su imali u očima mnogih vjernika kojima su uništili živote.