Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje Henryk Hoser preminuo je u bolnici, objavili su u petak 13. kolovoza mnogi poljski mediji.

Prije nekoliko dana, nadbiskup Hoser ponovno je, treći puta ove godine, hospitaliziran.

Mons. Henryk Hoser je rođen u Varšavi  27. studenoga 1942. godine. Bio je član je Družbe katoličkog apostolata (Palotinci) i Ordinarij nadbiskupije Varšava-Prag u Poljskoj. U mladosti je studirao medicinu, te jedno vrijeme radio kao liječnik i asistent na medicinskoj Akademiji.

1969. godine pristupio je Palotincima, a 16. lipnja 1974. zaređen je za svećenika. U Parizu potom uči francuski jezik, te pohađa tečaj iz tropske medicine, da bi se već 1975. zaputio kao misionar u Ruandu. Uz plodan misionarski rad, mons. Hoser je obavljao službu i Apostolskog vizitatora u Ruandi, sudjelovao na posebnoj sinodi o Africi, te služio i kao provincijal novoosnovane palotinske provincije u Ruandi i Zairu, a bio je i predsjednikom tamošnje Konferencije viših redovničkih poglavara.

Po povratku u Europu, od 1996. godine bio je provincijalom francuske palotinske provincije, a od 2004. godine rektor ureda svoje zajednice u Bruxellesu. 2005. godine imenovan je naslovnim biskupom Tepelte i postaje pridruženim tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednikom Papinskih misijskih djela. Biskupsko ređenje bilo je u Rimu 19. ožujka 2005. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 24. svibnja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj.

Pri poljskoj je biskupskoj konferenciji obnašao različite dužnosti, a bio je i član Biskupske sinode o obitelji 2015. godine. Papa Franjo ga je 11. veljače 2017. godine imenovao Posebnim vizitatorom Svete Stolice za Međugorje.

Nadbiskup Hoser bio je veliki prijatelj Međugorja, opisujući svetište kao “proročko i karizmatično mjesto”, “duhovna pluća Europe” te “sliku žive i mlade Crkve”.

Počivao u miru Božjem.