Čovjek kojega je Egipat poznavao pod nazivom “Liječnik siromašnih” preminuo je u 76. godini, prenosi Vatican News.

Riječ je o Mohammedu Mashallyju koji je svoj život posvetio besplatnom liječenju siromašnih. Mashally se zavjetovao da nikada neće uzeti niti novčić od siromaha za njihovo liječenje. Obećanje je održao godinama radeći i po 15 sati dnevno kako bi pomogao svim potrebnima u svojoj klinici na sjeveru Egipta.

U pravilu je posjete svojoj klinici naplaćivao nekoliko centi, ali oni koji su živjeli u krajnjoj neimaštini nisu morali platiti ništa za svoje liječenje.

Ovaj “Liječnik siromašnih” specijalizirao je epidemiologiju, internu medicinu i pedijatriju, nakon što je diplomirao na medicinskom fakultetu godine 1967. Potom je radio u nekoliko seoskih klinika, prije nego što je otvorio svoju vlastitu u mjestu Tanta.

Zbog svojeg je statusa u Egiptu često gostovao na televizijskim programima kako bi podijelio svoje misli i iskustva, a s radom je nastavio čak i nakon što je njegovo zdravlje postalo ozbiljno narušeno.

Odajući počast Mashallyju, veliki imam Al-Azhara, Ahmed Al-Tayyeb, opisao ga je kao simbol čovještva koji je “odabrao pomagati siromašnim i potrebitim pacijentima sve do posljednjeg dana svojega života”.

Na Mashallyjevom se pogrebu okupio veliki broj ljudi. Mnogi od njih bili su njegovi pacijenti za koje se besplatno brinuo.